30.6.09

Φραγκοφονιάδες

(Όταν η LoreenaMcKennitt συνάντησε τον Scrooge McDuck)

Μπορώ να παρακολουθήσω μια συναυλία όρθιος. Μπορώ να παρακολουθήσω μια συναυλία όρθιος όταν έχω πληρώσει για να βρίσκομαι στην αρένα ενός γηπέδου ή σε ένα χωράφι.

Δεν δέχομαι να παρακολουθήσω μια συναυλία όρθιος όταν έχω πληρώσει (και μάλιστα 45 ευρώ!!!) για να κάθομαι σε κερκίδα.

Τη Δευτέρα το βράδυ πήγαμε στην πολυαναμενόμενη συναυλία της Loreena McKennitt, όπου το νεοελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα εξελίχτηκε μπροστά μας σε όλο το μεγαλείο του.

Από τον δρόμο που οδηγεί στο θέατρο Βράχων φάνηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο κόσμος που ανέβαινε προς το θέατρο ήταν δυσανάλογα πολύς σε σχέση με την χωρητικότητά του. Για το πάρκινγκ γινόταν της κακομοίρας, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο.

Η εικόνα του θεάτρου, όμως, δεν ήταν ακριβώς η αναμενόμενη. Όταν μπήκαμε στο θέατρο, οι κερκίδες ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτες. Ανάμεσα στη σκηνή και στις κερκίδες είχαν τοποθετηθεί εκατοντάδες πλαστικές καρέκλες, οι οποίες ήταν επίσης γεμάτες (με εξαίρεση κάποιες διάσπαρτες άδειες καρέκλες που οι νεοέλληνες θεατές είχαν κρατήσει για να τοποθετήσουν τα πράγματά τους). Θέσεις (δηλ. πλαστικές καρέκλες) υπήρχαν μόνο στα πλάγια της σκηνής.

Μπορώ να παρακολουθήσω μια συναυλία καθισμένος σε πλαστική καρέκλα. Δεν μπορώ να παρακαλουθήσω μια συναυλία καθισμένος σε μια πλαστική καρέκλα τόσο πλάγια από τη σκηνή ώστε να μην βλέπω σχεδόν τίποτα, παρά μόνο πλάτες (ή κώλους όπως σωστά ανέφερε κάποιος άλλος). Στην καλύτερη περίπτωση.

Επομένως οι επιλογές μας ήταν δύο. Ή καθιστοί σε σημείο με μηδενική ορατότητα ή όρθιοι δίπλα στο τελείωμα της κερκίδας.

Όμως εγώ δεν πλήρωσα για κάτι τέτοιο. Γνωρίζοντας τη διάταξη του θεάτρου Βράχων, πλήρωσα εισιτήριο περιμένοντας ότι α) θα κάθομαι και β) θα βλέπω τους καλλιτέχνες.

Αλλά αυτό δεν έγινε, γιατί οι διοργανωτές έκοψαν πολύ περισσότερα εισιτήρια από την χωρητικότητα του θεάτρου. Και κατά συνέπεια πέρα και από τις δυνατότητες των υποδομών του χώρου. Η αισχροκέρδειά τους, ταλαιπώρησε απίστευτα τον κόσμο στο να παρκάρει, να κάτσει, να παρακολουθήσει τη συναυλία και μείωσε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της άψογης Loreena McKennitt.

Με δυο λόγια, ήταν μια υπέροχη συναυλία την οποία οι διοργανωτές δεν μας επέτρεψαν να χαρούμε.

Κάποιος θα πρέπει να ντρέπεται και κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για το χθεσινοβραδινό χάλι.

Φραγκοφονιάδες. Ε φραγκοφονιάδες...

Γ.

28.6.09

Cheating

(fog off)


Η είδηση γνωστή: Τουλάχιστον τρεις μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες δημοσίευσαν στοιχεία και κριτικές για την συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν το Σάββατο 20/6, η οποία όμως ποτέ δεν έγινε. Οι εφημερίδες δεν πιάστηκαν απλά στα πράσα να γράφουν σε Αόριστο αντί για Μέλλοντα για γεγονότα που θα συνέβαιναν αφού θα είχαν πάει για τύπωμα, αλλά ακόμα χειρότερα διατύπωναν άποψη για την τροπή που πήρε η συνάντηση!

Πρώτο και καλύτερο το Βήμα, με το παρακάτω δημοσίευμα που βρήκα στον πιτσιρίκο ως εικόνα (γιατί η εφημερίδα το εξαφάνισε από την online έκδοση):

Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν την ψυχρότητα

Σειρά είχε το Έθνος, το οποίο είχε ανάλογο, αλλά πιο "light" δημοσίευμα:

Παγίδα με τη Xάλκη στήνει η Aγκυρα
"H υποδοχή του κ. Eρντογάν χθες στο Mέγαρο Mαξίμου δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη στην Aθήνα του Tούρκου πρωθυπουργού το 2004, όταν ο κ. Kαραμανλής και η κυβέρνησή του θεωρούσαν ειλικρινείς τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις του κ. Eρντογάν για.. άρση του casus belli και για σύντομη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Xάλκης."
(Έθνος, 21/6/09)

Σχετικά με αυτό το άρθρο ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος γράφει: "Ο Twitterer @svathis έστειλε email στον συντάκτη του άρθρου του Έθνους (ναι, ήταν κι ενυπόγραφο, τρομάρα του), το οποίο ήταν το εξής. Και έλαβε αυτή την άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα απάντηση. Και μετά κι αυτή τη συμπλήρωση."

Ο συντάκτης στην απάντησή του έχει το θράσος να ειρωνευτεί και να προσπαθήσει να κάνει το άσπρο μαύρο...

Για το τέλος όμως άφησα την Ελευθεροτυπία, όχι τόσο για το δημοσίευμά της (το οποίο δεν περίμενα ποτέ να δω), αλλά για το πώς διαχειρίστηκε στη συνέχεια την κατάσταση.

Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 21/6, σελ. 24 πάνω αριστερά, υπήρχε το εξής κείμενο, με τίτλο "Φορτωμένη ατζέντα":


Τι θα περίμενε κανείς από μια σοβαρή εφημερίδα; Τουλάχιστον μια συγγνώμη την επόμενη μέρα. Ωστόσο, το μόνο σχετικό σχόλιο στην εφημερίδα της Δευτέρας ήταν το:

Χουνέρι από τον κουμπάρο...
"Ηταν τόσο σίγουρη η έλευση, ώστε κυριακάτικα δημοσιεύματα έφτασαν να περιγράφουν ακόμη και το κλίμα της συνάντησης Καραμανλή-Ερντογάν. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου, οι εφημερίδες τυπώνονται νωρίτερα την ίδια μέρα κι έτσι δεν πρόλαβαν την ακύρωση της επίσκεψης."
(Ελευθεροτυπία, 22/6/09)

Συνεπώς καμμία συγγνώμη, καμμία ουσιαστική αναφορά στην παραπληροφόρηση (το οποίο συνιστά από μόνο του είδηση) και γαργάρα για το κείμενο στην Κυριακάτικη.

Αντί για αυτό, την Δευτέρα το μεσημέρι "εξαφανίστηκαν" από το site της εφημερίδας τόσο το επίμαχο κείμενο όσο και ολόκληρη η εφημερίδα σε .pdf. Όποιος είχε προλάβει το πρωί να κατεβάσει το αρχείο, πρόλαβε.

Την Τετάρτη το μεσημέρι (μάλλον λόγω της απεργίας την Τρίτη), ξανανεβαίνει στο site το φύλλο της Κυριακής σε .pdf, αλλά στη σελίδα 24 το κείμενο έχει εξαφανιστεί και έχει αντικατασταθεί με ένα άλλο, με τίτλο "Στο περίμενε", του ίδιου συντάκτη.


Σημείωση: Η pdf έκδοση της εφημερίδας δημοσιεύεται στο ίντερνετ την επόμενη μέρα από την έντυπη έκδοση του φύλλου. Επομένως, η Ελευθεροτυπία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ανέβασε αρχικά την πρώτη έκδοση του φύλλου και έπειτα την τελική. Είχε μεσολαβήσει μια μέρα, οπότε θα έπρεπε να έχει ανεβάσει κατευθείαν την τελευταία έκδοση. (Επίσης δεν εξηγείται γιατί χρειάστηκαν 2 μέρες για να ξανανέβει ένα φύλλο που -θεωρητικά- ήδη υπήρχε.) Συνεπώς, η εφημερίδα προχώρησε στην απόσυρση του άρθρου και την αντικατάστασή του αφού ξέσπασε ο ντόρος και με στόχο να κουκουλώσει το γεγονός.

Ειλικρινά αυτό είναι κάτι που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορούσε να συμβεί στην Ελευθεροτυπία. Ήταν η μόνη εφημερίδα που διάβαζα συστηματικά γιατί την θεωρούσα έγκυρη. Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσω τη συμβουλή που δίνει ο πιτσιρίκος:

"Μην αφήνετε την "Ελευθεροτυπία" να αργοπεθαίνει. Βοηθήστε την να κλείσει αξιοπρεπώς. Μην αγοράζετε "Ελευθεροτυπία"."

Γ.

Υ.Γ. Για τους αρθρογράφους που αγάπησα και εμπιστεύομαι (π.χ. Καιρός, Ιός, Ναυτίλος), υπάρχει το ίντερνετ.

10.6.09

Καλοκαίρι για όλους


Η ιστορία εδώ: Αφησαν στην τύχη της και την πρότυπη για ΑμεΑ παραλία της Βούλας


5.6.09

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός ενόψει των Ευρωεκλογών πήγε σήμερα στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμμάτων στην Ψυττάλεια.

Στην Ψυττάλεια ο πρωθυπουργός

Καιρός ήταν.

Γ.