22.3.11

Η Οδύσσεια του Εμμανουήλ Κάκαρη

Αντιγράφω από τον Πιτσιρίκο:


Ο Εμμανουήλ Κάκαρης κρατείται κάτω από απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες σε φυλακές στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας από τις 7 Μαρτίου του 2011, χωρίς να εκτίει επιβληθείσα ποινή για ποινικούς λόγους. Παρακαλώ διαβάστε το τρισέλιδο έγγραφο και προωθήστε το, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας. Παρακαλώ τους μπλόγκερ που θα το ήθελαν -όπως και τους δημοσιογράφους των ενημερωτικών σάιτ- να αναδημοσιεύσουν την επιστολή. Ευχαριστώ.


5.3.11

Η Microsoft γαμ$^%&# !

(Είμαι μαζοχιστής, δεν εξηγείται αλλιώς...)


Για άλλη μια φορά η Microsoft καταφέρνει να με απογοητεύσει οικτρά, αυτή τη φορά όμως έφτασε την αγανάκτησή μου σε νέα επίπεδα!

Αιτία: Η προσπάθεια εγκατάστασης drivers στα Windows 7 Home Premium για το πολυμηχάνημα officejet Τ65 της HP.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το συγκεκριμένο πολυμηχάνημα (εκτυπωτής, σκάννερ, φαξ κλπ) είναι αρκετά παλιό, δεκαετίας τουλάχιστον και ήταν συνδεδεμένο σε έναν αντίστοιχο υπολογιστή που αντικαταστάθηκε πριν λίγες μέρες. Ωστόσο, το πολυμηχάνημα (Τ65 από εδώ και στο εξής) λειτουργεί ακόμα άψογα, οπότε τι πιο φυσικό να θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε στον καινούριο υπολογιστή.

Kι εδώ ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα...

Το νέο PC θα είχε εγκατεστημένα τα (υποχρεωτικά πλέον) Windows 7. Eπιλέχθηκαν τα Win 7 Home Premium γιατί πραγματικά δεν υπήρχε λόγος να σκάσει κανείς 200 ευρώ για να πάρει τα Professional. Ή μάλλον, έτσι νόμιζα...

Το πρώτο χαστούκι ήρθε όταν μπήκα στο site της HP για να κατεβάσω τους drivers του Τ65 για τα Win 7. Εκεί ενημερώθηκα ότι τα Windows δεν πρόκειται να βγάλουν drivers για τον συγκεκριμένο εκτυπωτή, με την αιτιολογία ότι είναι παλιός.

What?

Δηλαδή, μπορεί ο εκτυπωτής να λειτουργεί μια χαρά, να μην υπάρχει κανείς λόγος να τον αντικαταστήσεις, αλλά η Microsoft σε αναγκάζει να τον πετάξεις στα σκουπίδια (άντε, να τον ανακυκλώσεις στην καλύτερη) με το έτσι θέλω! Θεωρώ τη συγκεκριμένη πρακτική τόσο λάθος σε τόσο πολλά επίπεδα...  Καταρχάς στο οικονομικό: γιατί να πληρώσω έξτρα λεφτά για κάτι που στην πραγματικότητα δεν χρειάζομαι; Ακόμα πιο σημαντικό, στο οικολογικό: Τι αλόγιστη σπατάλη, τι ύβρις απέναντι στο περιβάλλον είναι αυτή;

Σκέφτηκα, όμως, δεν μπορεί, θα υπάρχει κάποια λύση, κάπως θα μπορούμε να παρακάμψουμε το πρόβλημα. Με λίγο ψάξιμο λοιπόν, προέκυψαν 2 πιθανές λύσεις.

Η πρώτη, να χρησιμοποιήσω drivers από ένα πιο σύγχρονο πολυμηχάνημα της HP, συγκεκριμένα το Κ60. Έτσι θα κατάφερνα να λειτουργήσω τον T65, αλλά με ένα σοβαρό μειονέκτημα: δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκάννερ. Επειδή όμως το σκάννερ είναι απαραίτητο, περνάμε στην άλλη λύση...

Η δεύτερη λύση ήταν να εγκαταστήσω στο PC το Windows XP Mode, το οποίο θα επέτρεπε την εγκατάσταση του Τ65 με τους drivers για τα Windows XP. Και αυτή ακριβώς είναι η λογική ύπαρξής του, η μεγαλύτερη δυνατή συμβατότητα ανάμεσα στα Win 7 και σε παλιές συσκευές. "Γαμάτα", σκέφτηκα, "παίρνω πίσω ό,τι είπα νωρίτερα", ας δοκιμάσουμε αυτό.

Κατεβάζω λοιπόν το XP Mode, το οποίο ήταν 500 MB και μου πήρε μιάμιση ώρα, το εγκαθιστώ, το τρέχω και...

Πέφτει το δεύτερο χαστούκι... Όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα στην αρχή του post, to XP Mode δεν υποστηρίζεται στα Win 7 Home Premium! Με λίγο ακόμα ψάξιμο ανακάλυψα ότι είναι διαθέσιμο μόνο για τα Professional και πάνω... Εκεί λέω "γάμα τα" και αρχίζω τα Κεφαλληνοβρισίδια.

Θα πει όμως κάποιος ότι άδικα βρίζω, αφού όπως έγραψα οι πληροφορίες υπήρχαν.

Όντως, υπήρχαν, σε ένα ανήλιαγο κελλάρι, στον πάτο ενός κλειδωμένου συρταριού, που βρισκόταν σε μια εγκαταλειμένη τουαλέτα, με το σημείωμα στην πόρτα: "Προσοχή στη λεοπάρδαλη"! Για την ακρίβεια, έπρεπε να ξέρεις τι ψάχνεις και να μην τα παρατήσεις μέχρι να το βρεις...

"Εντάξει...", λέω, "για να δούμε, πόσο κάνει η αναβάθμιση στα Professional;" Ε, αν πριν η συλλογή πληροφοριών ήταν δύσκολη, τώρα έγινε εφάμιλλη θεολογικής αναζήτησης. Ήξερες ότι πρέπει να υπάρχει κάπου στο site της Microsoft η σελίδα στην οποία θα ενημερωνόσουν για το upgrade, αλλά όσο περνούσε η ώρα τόσο τα στοιχεία ήταν εναντίον σου και το μόνο που σε κρατούσε ήταν η βαθιά πίστη ότι αυτό που ψάχνεις υπάρχει...

Τελικά, το βρήκα μέσω του Amazon, το οποίο έδινε τιμή 67 dollars από 90 (είχε και έκπτωση). Την τιμή της Microsoft παραλίγο να μην τη μάθουμε ποτέ, γιατί όταν βρήκα επιτέλους το link, η σελίδα δεν άνοιγε με τίποτε. (Το αστείο είναι πως η διαφορά Home - Professional είναι 80 dollars, 119 και 199 αντίστοιχα. Άρα η Microsoft βγάζει και 10 δολλαριάκια ακόμα, έτσι, γιατί μπορεί.)

Αλλά με 67 dollars = 48 ευρώ παίρνεις ένα πολυμηχάνημα που τα κάνει όλα πλην του φαξ. Πρέπει να είσαι τελείως μαλάκας λοιπόν για να αναβαθμίσεις τα Home σε Professional...

Επομένως, τι μας μένει σαν επιλογές;

1. Εγκατάσταση drivers από άλλο πολυμηχάνημα, αλλά χωρίς scanner.

2. Αναβάθμιση σε Professional για να μπορέσει να τρέξει το XP Mode. (χαχαχαχα)

3. Αγορά νέου πολυμηχανήματος και χρήση του παλιού μόνο ως φαξ.

4. Partition στο σκληρό σε 2 (ή 3) μέρη, εγκατάσταση στο δεύτερο των XP από κανά ξεχασμένο CD ώστε να τρέχει εκεί το πολυμηχάνημα και αλλαγή από λειτουργικό σε λειτουργικό ανάλογα με τις ανάγκες της ημέρας... (Εντάξει, νομίζω ότι το ξεφτίλισα...)

(Ψηφίστε!)


Εν κατακλείδι...

Microsoft, άντε και γαμ$^%*@^#%$*# !!!


Γ.