28.11.11

Crentarius


Σε λίγες ώρες ολοκληρώνεται μια πορεία που κράτησε πάνω από έναν χρόνο.

Ξεκινήσαμε τις πρόβες για το έργο Crentarius πέρυσι τον Οκτώβριο. Ξεκινήσαμε χαλαρά, με μια πρόβα περίπου την εβδομάδα. Στην αρχή είχαμε μόνο μια βασική ιδέα. Το όνειρο και το φως. Και μια πρωτοποριακή σύλληψη για το πώς θα τα υλοποιούσαμε.

Φτιάξαμε χαρακτήρες. Εγώ δημιούργησα τον Deen.

Εμπνεύστηκα τον Deen από έναν ήχο, τον ήχο που κάνουν δυο μεταλλικές ράβδοι όταν τις χτυπάς. Ο Deen χρησιμοποιούσε αυτές τις ράβδους στα όνειρά του. Στις σπάνιες περιπτώσεις που έβλεπε όνειρα. Ωστόσο στην εξέλιξη του έργου ο χαρακτήρας άλλαξε. Στο τέλος η αρχική ιδέα έμεινε μόνο ως ανάμνηση στο παρελθόν του Deen.

Σιγά σιγά στήσαμε το σενάριο. Γρήγορα φάνηκε ότι οδηγούμασταν σε κάτι μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχαμε φανταστεί. Σε κάθε σημείο καμπής το έργο ανέβαινε κι ένα επίπεδο. Αν και δεν μπορώ να το δω αντικειμενικά, το Crentarius είναι το πιο όμορφο έργο στο οποίο έχω παίξει.

Οι πρόβες είχαν διακυμάνσεις. Άλλοτε δουλεύαμε πιο εντατικά, άλλοτε χαλαρώναμε. Κάποιες περίοδοι ήταν πιο δημιουργικές, κάποιες άλλες στάσιμες. Ωστόσο δουλέψαμε πολύ. Κι αυτό φάνηκε στις τελευταίες πρόβες. Η στιγμή που ένιωσα με όσους ήταν γύρω μου ότι είμαστε έτοιμοι, ήταν μαγική.

Περίεργως, λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου, πάρα πολλά τεχνικά πράγματα που αφορούν την τελική του παρουσίαση εξαρτήθηκαν από το τι μπορέσαμε να κάνουμε τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι αν τελικά όλα αυτά θα λειτουργήσουν σωστά ώστε να ενισχύσουν (και να μην μειώσουν) τη δουλειά μας.

Τους τελευταίους δυο μήνες δώσαμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Δώσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε. Ξεπεράσαμε τα όρια της αντοχής μας. Αγνοήσαμε τα όρια ασφαλείας μας (και το πληρώσαμε). Πλέον είμαστε στο σημείο που δεν μας αγγίζει τίποτα. Κι αυτό φαίνεται στα σώματά μας όταν βγαίνουμε στη σκηνή.

Εγώ θα ξαναπατήσω το θεατρικό σανίδι για πρώτη φορά από το 2005. Ανυπομονώ για τη στιγμή που θα στέκομαι στο παρασκήνιο, δευτερόλεπτα πριν βγω στη σκηνή, λουσμένος στον κρύο ιδρώτα. Μετά θα κάνω το πρώτο βήμα, θα νιώσω τα βλέμματά σας και η αναπνοή μου θα κοπεί για ένα δευτερόλεπτο. Θα εκπνεύσω και μετά είστε δικοί μου.

Σας περιμένω.


Γ.

4.11.11

Ο πιο αποτυχημένος τίτλος email που έχω λάβει...



Ανοίγω αμέριμνος (λέμε τώρα) πριν λίγο τον υπολογιστή, ανοίγω το gmail και τι βλέπω στο inbox; Ένα email με τίτλο "Μυστική παιδική ανταλλαγή".

Δεν λέω, κατά καιρούς λαμβάνω περίεργα email, αλλά νομίζω ότι αυτό τα ξεπέρασε όλα... Πολλά μπράβο σε αυτόν που το σκέφτηκε...

Fail...

Γ.

2.11.11

Δημοψήφισμα

Είσαι οδηγός λεωφορείου σε δρόμο που οδηγεί σε γκρεμό. Έχεις ξηλώσει την όπισθεν, το λεωφορείο μπορεί να πάει μόνο μπροστά. Πρέπει λοιπόν να βρεις τρόπο να περάσεις πάνω από τον γκρεμό και να συνεχίσεις το δρόμο σου.

Συγκεντρώνονται οι φίλοι και συνάδελφοί σου, φέρνοντας μαζί τους γνωστούς τους μηχανικούς που ξέρεις ότι ήταν υπεύθυνοι για έργα όπως το γεφύρι της Άρτας, ο πύργος της Πίζας και ο πύργος της Βαβέλ. Σου λένε ότι αρκεί να αφαιρέσεις τις άχρηστες (για αυτούς κι εσένα) αποσκευές από τους επιβάτες και να πάρεις αρκετή φόρα. Και θα φτάσεις απέναντι.

Εμφανίζονται κάποιοι μηχανικοί ανάμεσα στους επιβάτες και λένε ότι αυτό είναι αδύνατον, όση φόρα κι αν πάρεις δεν θα είναι αρκετή, το λεωφορείο είναι πολύ βαρύ, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια ράμπα για να πάρει το λεωφορείο ύψος...

Αποφασίζεις να ακούσεις τους πρώτους χωρίς να ρωτήσεις κανέναν από τους επιβάτες. Πετάς αυθαίρετα όσες αποσκευές δεν σου γεμίζουν το μάτι και ξεκινάς.

Πηδάς.

Στα μισά του άλματος συνειδητοποιείς ότι δεν πρόκειται να φτάσεις απέναντι. Διαμαρτύρεσαι στους επβάτες ότι παράφαγαν στην τελευταία στάση. Μιλάς πάλι με τους συναδέλφους σου και αποφασίζεις πάλι χωρίς να ρωτήσεις κανέναν να πετάξεις και τις υπόλοιπες αποσκευές αλλά και μερικούς επιβάτες για να ελαφρύνει το λεωφορείο.

Λίγο μετά αντιλαμβάνεσαι ότι ούτε τώρα θα φτάσεις απέναντι και παραδέχεσαι ότι το λεωφορείο είναι πολύ βαρύ για αυτό το άλμα. Η μόνη λύση είναι να αρχίσεις να ξηλώνεις κομμάτια του λεωφορείου (καθώς και να πετάξεις τα δέματα που οι συνάδελφοί σου σου είχαν δώσει να περάσεις απέναντι και εσύ ως τώρα τα φύλαγες ως κόρη οφθαλμού). Μιλάς με τους συναδέλφους σου. Τελικά συμφωνείτε να ξεκινήσει το ξήλωμα, αλλά όλοι σου ζητάνε να παραδώσεις το τιμόνι σε αυτούς.

Γυρνάς λοιπόν προς τους επιβάτες και ρωτάς:
"Τι θέλετε να κάνουμε; Να αρχίσουμε να ξηλώνουμε μήπως και σωθούμε, χάνοντας πλήρως τον έλεγχο της πορείας μας, ή να συνεχίσουμε έτσι κι όπου πέσουμε;"

Ε, τώρα που ρωτάς, μια απάντηση μου έρχεται στο μυαλό:

"Άντε και γαμήσου".


Γ.