22.6.12

Να τον χαιρόμαστε

(Περαστικά του και περαστικά μας...)

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το ποιόν του νέου μας πρωθυπουργού και του τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν. Μια συνοπτική και σχεδόν πλήρη περίληψη μπορείς να βρεις εδώ και εδώ.

Εγώ θα σου γράψω αυτό που θεωρώ χαρακτηριστικότερο (και τρομακτικότερο) παράδειγμα του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς του Αντώνη Σαμαρά.

Για αρχή, δες αυτό (από το 9ο λεπτό και μετά):


Και μετά διάβασε αυτό:

Το παραμύθι με την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας

Ο Σαμαράς, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι το 1992 ως υπουργός εξωτερικών δικαιολόγησε (στους υπόλοιπους Υπ.Εξ. της ΕΟΚ) το βέτο μας για την ονομασία των Σκοπίων φέρνοντας ως παράδειγμα το βέτο της Γαλλίας στην Αγγλία εξαιτίας της ομοιότητας του ονόματος Μεγάλη Βρετανία με την επαρχία της Γαλλίας Βρετάνη. Στο βίντεο μάλιστα περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης συζήτησης, τις οποίες θυμάται "πολύ καλά".

Όμως, το παραπάνω άρθρο αποδεικνύει ότι αυτή η κόντρα Αγγλίας-Γαλλίας είναι μύθος. Το οποίο σημαίνει ότι αν ο Σαμαράς είχε πει κάτι τέτοιο στη σύνοδο των Υπ.Εξ. της ΕΟΚ, οι υπόλοιποι θα είχαν πέσει κάτω από τα γέλια, ειδικά ο Γάλλος και ο Βρετανός. Και θα τον είχαν πάρει στο ψιλό.

Επομένως ο Σαμαράς αποκλείεται να είπε τέτοια χαζομάρα γιατί θα είχε γίνει τόσο ρεζίλι που θα το θυμόταν. Άρα, λέει ψέματα. Αλλά δεν λέει απλώς ψέματα, έχει το θράσος να φτιάξει ένα ολόκληρο παραμύθι για να δείξει την (ανύπαρκτη) πυγμή του απένατι στους εταίρους μας. Και δεν μπήκε καν στον κόπο να ψάξει αν η ιστορία που χρησιμοποίησε ως βάση είναι αληθινή ή όχι. (Αρκούσε που την έλεγε ο Καρατζαφέρης.)

Είναι θρασύς, ανιστόρητος και βλάκας. Αν και πολύ καλός υποκριτής.

Κι αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι για πόσα άλλα που δεν μπορούμε να ξέρουμε έχει πει πειστικά ψέματα. Και πόσα άλλα έχει να πει ακόμα.


Γ.

18.6.12

Το μπλε χάπι


Όπως έχει δείξει η ιστορία, οι Έλληνες κάνουν αντίσταση/επανάσταση μια φορά κάθε 119 χρονιά. Ραντεβού το 2059 λοιπόν.

7.6.12

Το πιο σημαντικό

Το πιο σημαντικό στο βιντεάκι της επίθεσης Κασιδιάρη σε Κανέλλη και Δούρου, λέγεται στην αρχή και δυστυχώς αγνοήθηκε εξαιτίας των μπουκέτων που ακολούθησαν.

Με το που αρχίζει το βίντεο, ο Κασιδιάρης λέει:

"Εμείς είμαστε οι μόνοι που έχουμε παίξει ξύλο με τους χωροφύλακες. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει και λέει για αφοπλισμό των ΜΑΤ, αλλά πάντα από πίσω κοιτούσε."

Παραδέχεται δηλαδή ότι τα επεισόδια στις διαδηλώσεις τα προκαλούσαν μέλη της Χ.Α.! Ο εισαγγελέας, τι έχει να πει για αυτό;


Αφιερωμένο σε όλους όσοι τα τελευταία χρόνια σε κάθε επεισόδια έβγαιναν και κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο.


Γ.


Υ.Γ. Και μια διαπίστωση. Σχεδόν 1 στους 2 ΜΑΤατζήδες ψήφισε Χ.Α. Σύμφωνα με τον Κασιδιάρη, οι Χρυσαυγίτες δέρνονταν τακτικά με τα ΜΑΤ. (Για την ακρίβεια, διεκδικεί και την αποκλειστικότητα.) Δηλαδή Χρυσαυγίτες έδερναν Χρυσαυγίτες. Είμαι ο μόνος στον οποίο φαίνεται λιγάκι στημένο όλο αυτό;

Ανεξαρτήτως Κυβέρνησης


Να ένα παράδειγμα του τι πρέπει να αλλάξει επιτέλους σε αυτή τη χώρα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Πήγα σήμερα στην πλησιέστερη Εφορία για να παραλάβω τον κλειδάριθμο. (Πρώτη παράνοια αυτή: Αφού κάνω την αίτηση online, και δίνω έτσι κι αλλιώς τα στοιχεία μου, γιατί να μην μπορεί να μου αποσταλεί αυτομάτως;)

Τέλος πάντων. Αφού μπορώ να τον παραλάβω από οποιαδήποτε Εφορία, κομμάτια να γίνει.

Στην Εφορία λοιπόν, όλα πάνε καλά, είμαι με την αίτηση μπροστά στην υπάλληλο. Κοιτάζει τα στοιχεία στον υπολογιστή και μου λέει "έχετε αλλάξει ταυτότητα, οπότε δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε, πρέπει να πάτε στην αρμόδια ΔΟΥ".

"Μα", της λέω, "έχετε την ταυτότητά μου (και εμένα) μπροστά σας. Έχετε την καρτέλα ανοιχτή στον υπολογιστή με όλα μου τα στοιχεία. Δεν μπορείτε να κάνετε την αλλαγή;"

(Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να αλλάξει έναν αριθμό. Έναν αριθμό!)

Ευγενέστατα μου απαντάει, "όχι κύριε, δεν γίνεται. Αφού πρέπει να γίνει και αλλαγή στοιχείων, πρέπει να πάτε στην αρμόδια ΔΟΥ."

Την ευχαρίστησα και έφυγα.

Και αναρωτιέμαι τώρα εγώ. Οι Εφορίες όλης της χώρας έχουν πρόσβαση στα στοιχεία μου. Όταν είναι για κακό, είναι όλοι ενήμεροι και ικανοί να με κυνηγήσουν όπου κι αν είμαι. Όταν πρόκειται όμως για κάτι που θα διευκόλυνε εμένα, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν, όσο απλό κι αν είναι;

Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να νοείται ως σοβαρό ένα κράτος, στο οποίο τα τμήματα μιας υπηρεσίας του, που έτσι κι αλλιώς είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν οποιονδήποτε πολίτη.

Και αυτό είναι ένα από τα δεκάδες, εκατοντάδες μικρά πράγματα που μας βασανίζουν καθημερινά. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να αλλάξουν ανεξαρτήτως κυβέρνησης, ανεξαρτήτως κρίσης, ανεξαρτήτως μνημονίου, ανεξαρτήτως νομίσματος. Και πρέπει να αλλάξουν για εμάς τους ίδιους, για να μπορούμε να ζήσουμε πιο ανθρώπινα. Κι αν αναγκαζόμαστε να το κάνουμε επειδή μας το επιβάλλουν άλλοι, ε, τότε θα έπρεπε απλά να ντρεπόμαστε.

Γιατί αυτό είναι που "χαλάει την εικόνα μας στο εξωτερικό". Πράγματα που είναι αυτονόητα για ένα πολιτισμένο κράτος δυτικού τύπου, εμείς τα εφαρμόζουμε μόνο όταν μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό.

Ε λοιπόν εμένα αυτό δεν μου αρέσει. Θέλω να αλλάξει. Και ξέρω ότι αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να γίνουν χωρίς πολύ κόπο. Αρκεί να πάψουμε να λέμε "αυτή είναι η Ελλάδα" και να το απαιτήσουμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι απλά μπορούμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το απαιτούμε. Αν αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας, θα αλλάξει και η σχέση μας με αυτό που ονομάζουμε κράτος. Στο τέλος θα αλλάξει και αυτό.


Γ.