2.5.13

Πλατείες υπάρχουν


Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δεν επέτρεψε σήμερα στην Χρυσή Αυγή να κάνει "Διανομή τροφίμων μόνο για Έλληνες" στην πλατεία Συντάγματος.
(Με τα κωμικοτραγικά επακόλουθα αργότερα, που οδήγησαν μάλλον στον τραυματισμό ενός μικρού κοριτσιού από τον νεοναζιστή Γ. Γερμενή.)

Διάβασα τις απόψεις του Αρκούδου και του Oldboy για το θέμα, και συμφωνώ εν μέρει και με τους δύο. Η κίνηση του δημάρχου να απαγορεύσει ένα συσσίτιο είναι επικίνδυνη. Οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να μοιράσει τρόφιμα, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Με το να επιλέξεις ως τόπο του συσσίτιου την πλατεία Συντάγματος, αυτομάτως δίνεις στην ενέργειά σου πολιτικό χαρακτήρα. Μάλιστα, ο οποιοσδήποτε πιθανός φιλανθρωπικός χαρακτήρας που μπορεί να είχε το συσσίτιο, εξανεμίζεται μπροστά στο κραυγαλέο ρατσιστικό μήνυμα που επεδίωξε να περάσει η Χ.Α.

Υπό αυτό το πρίσμα η απόφαση του δημάρχου ήταν σωστή. Κανείς δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί την πλατεία Συντάγματος με έναν ψευδοανθρωπιστικό μανδύα για να περάσει το πολιτικό του μήνυμα. Από όποιον χώρο κι αν προέρχεται.

Άλλωστε, όσοι βοηθούν πραγματικά τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη ποτέ δεν το διατυμπανίζουν, ποτέ δεν διοργανώνουν διανομές τροφίμων σε μέρη που προδίδουν άλλου είδους σκοπιμότητες.

Θα μπορούσε λοιπόν η Χ.Α. να ζητήσει άδεια να μοιράσει τρόφιμα σε οποιαδήποτε άλλη πλατεία της Αθήνας. Παρόλο που προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου η ρατσιστική λογική του συγκεκριμένου συσσίτιου, δεν θα μπορούσα να ζητήσω από τις αρχές να απαγορευτεί. Αν υπάρχουν πολίτες που δεν θα είχαν πρόβλημα να γεμίσουν το στομάχι τους με τρόφιμα από μια νεοναζιστική οργάνωση, ας το κάνουν. Αθώο δεν θεωρώ κανέναν. Όλοι ξέρουν, κι ας κάνουν πως δεν ξέρουν.

Αλλά όχι στην πλατεία Συντάγματος.


Γ.