28.6.09

Cheating

(fog off)


Η είδηση γνωστή: Τουλάχιστον τρεις μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες δημοσίευσαν στοιχεία και κριτικές για την συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν το Σάββατο 20/6, η οποία όμως ποτέ δεν έγινε. Οι εφημερίδες δεν πιάστηκαν απλά στα πράσα να γράφουν σε Αόριστο αντί για Μέλλοντα για γεγονότα που θα συνέβαιναν αφού θα είχαν πάει για τύπωμα, αλλά ακόμα χειρότερα διατύπωναν άποψη για την τροπή που πήρε η συνάντηση!

Πρώτο και καλύτερο το Βήμα, με το παρακάτω δημοσίευμα που βρήκα στον πιτσιρίκο ως εικόνα (γιατί η εφημερίδα το εξαφάνισε από την online έκδοση):

Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν την ψυχρότητα

Σειρά είχε το Έθνος, το οποίο είχε ανάλογο, αλλά πιο "light" δημοσίευμα:

Παγίδα με τη Xάλκη στήνει η Aγκυρα
"H υποδοχή του κ. Eρντογάν χθες στο Mέγαρο Mαξίμου δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη στην Aθήνα του Tούρκου πρωθυπουργού το 2004, όταν ο κ. Kαραμανλής και η κυβέρνησή του θεωρούσαν ειλικρινείς τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις του κ. Eρντογάν για.. άρση του casus belli και για σύντομη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Xάλκης."
(Έθνος, 21/6/09)

Σχετικά με αυτό το άρθρο ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος γράφει: "Ο Twitterer @svathis έστειλε email στον συντάκτη του άρθρου του Έθνους (ναι, ήταν κι ενυπόγραφο, τρομάρα του), το οποίο ήταν το εξής. Και έλαβε αυτή την άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα απάντηση. Και μετά κι αυτή τη συμπλήρωση."

Ο συντάκτης στην απάντησή του έχει το θράσος να ειρωνευτεί και να προσπαθήσει να κάνει το άσπρο μαύρο...

Για το τέλος όμως άφησα την Ελευθεροτυπία, όχι τόσο για το δημοσίευμά της (το οποίο δεν περίμενα ποτέ να δω), αλλά για το πώς διαχειρίστηκε στη συνέχεια την κατάσταση.

Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 21/6, σελ. 24 πάνω αριστερά, υπήρχε το εξής κείμενο, με τίτλο "Φορτωμένη ατζέντα":


Τι θα περίμενε κανείς από μια σοβαρή εφημερίδα; Τουλάχιστον μια συγγνώμη την επόμενη μέρα. Ωστόσο, το μόνο σχετικό σχόλιο στην εφημερίδα της Δευτέρας ήταν το:

Χουνέρι από τον κουμπάρο...
"Ηταν τόσο σίγουρη η έλευση, ώστε κυριακάτικα δημοσιεύματα έφτασαν να περιγράφουν ακόμη και το κλίμα της συνάντησης Καραμανλή-Ερντογάν. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το απόγευμα του Σαββάτου, οι εφημερίδες τυπώνονται νωρίτερα την ίδια μέρα κι έτσι δεν πρόλαβαν την ακύρωση της επίσκεψης."
(Ελευθεροτυπία, 22/6/09)

Συνεπώς καμμία συγγνώμη, καμμία ουσιαστική αναφορά στην παραπληροφόρηση (το οποίο συνιστά από μόνο του είδηση) και γαργάρα για το κείμενο στην Κυριακάτικη.

Αντί για αυτό, την Δευτέρα το μεσημέρι "εξαφανίστηκαν" από το site της εφημερίδας τόσο το επίμαχο κείμενο όσο και ολόκληρη η εφημερίδα σε .pdf. Όποιος είχε προλάβει το πρωί να κατεβάσει το αρχείο, πρόλαβε.

Την Τετάρτη το μεσημέρι (μάλλον λόγω της απεργίας την Τρίτη), ξανανεβαίνει στο site το φύλλο της Κυριακής σε .pdf, αλλά στη σελίδα 24 το κείμενο έχει εξαφανιστεί και έχει αντικατασταθεί με ένα άλλο, με τίτλο "Στο περίμενε", του ίδιου συντάκτη.


Σημείωση: Η pdf έκδοση της εφημερίδας δημοσιεύεται στο ίντερνετ την επόμενη μέρα από την έντυπη έκδοση του φύλλου. Επομένως, η Ελευθεροτυπία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ανέβασε αρχικά την πρώτη έκδοση του φύλλου και έπειτα την τελική. Είχε μεσολαβήσει μια μέρα, οπότε θα έπρεπε να έχει ανεβάσει κατευθείαν την τελευταία έκδοση. (Επίσης δεν εξηγείται γιατί χρειάστηκαν 2 μέρες για να ξανανέβει ένα φύλλο που -θεωρητικά- ήδη υπήρχε.) Συνεπώς, η εφημερίδα προχώρησε στην απόσυρση του άρθρου και την αντικατάστασή του αφού ξέσπασε ο ντόρος και με στόχο να κουκουλώσει το γεγονός.

Ειλικρινά αυτό είναι κάτι που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορούσε να συμβεί στην Ελευθεροτυπία. Ήταν η μόνη εφημερίδα που διάβαζα συστηματικά γιατί την θεωρούσα έγκυρη. Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσω τη συμβουλή που δίνει ο πιτσιρίκος:

"Μην αφήνετε την "Ελευθεροτυπία" να αργοπεθαίνει. Βοηθήστε την να κλείσει αξιοπρεπώς. Μην αγοράζετε "Ελευθεροτυπία"."

Γ.

Υ.Γ. Για τους αρθρογράφους που αγάπησα και εμπιστεύομαι (π.χ. Καιρός, Ιός, Ναυτίλος), υπάρχει το ίντερνετ.

1 σχόλιο: