10.2.10

Και με τα 2 χέρια...

(Ή μάλλον με τσιμπιδάκι...)

Ήθελα να 'ξερα ποιανού φωστήρα ιδέα ήταν η αύξηση του φόρου στα καύσιμα κατά 29%!

Η άποψη του Yπ. Οικονομικών: Kατά 934 εκατομμύρια ευρώ αυξάνει τα έσοδα του προϋπολογισμού η αύξηση του φόρου

Αυτή όμως είναι μόνο η μισή πρόταση. Η πλήρης πρόταση είναι:
Kατά 934 εκατομμύρια ευρώ αυξάνει τα έσοδα του προϋπολογισμού η αύξηση του φόρου αν όλοι συνεχίσουν να ξοδεύουν με τους ρυθμούς που ξόδευαν και πριν.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει το πανέξυπνο επιτελείο του Υπ. Οικονομικών (παρέα κι η λοιπή κυβέρνηση) είναι ότι αυτοί που επιβαρύνονται κυρίως από την αύξηση του φόρου δεν έχουν άλλα λεφτά να δώσουν. Επομένως τι θα κάνουν; Θα μειώσουν την κατανάλωση. (Είτε στη βενζίνη είτε σε άλλα είδη ή υπηρεσίες.)

Κοίτα την αλυσιδωτή αντίδραση:
Αυξάνεται η τιμή των καυσίμων.
Αυξάνεται και το κόστος παραγωγής και τα μεταφορικά των ειδών πρώτης ανάγκης (κυρίως τα τρόφιμα). (Στα έξτρα η κερδοσκοπία των "πονηρών".)
Εγώ δεν έχω παραπάνω λεφτά, αλλά πρέπει πρωτίστως να φάω. Άρα δεν αρκεί να περιορίσω τα έξοδα για βενζίνη (δηλ. να περιορίσω τις μετακινήσεις). Θα πρέπει να κόψω κι από αλλού.
Άρα δεν θα πάω θέατρο, δεν θα πάω σινεμά, δεν πάω σε συναυλίες, δεν θα φάω έξω, δεν θα ψωνίσω ρούχα, δεν θα πάω ένα ταξίδι. (Πιθανότατα όλα μαζί.)
Άρα α) το κράτος θα χάσει τους φόρους που θα πλήρωνα σε όλες αυτές τις δραστηριότητες (ΦΠΑ)
β) Ηθοποιοί, μουσικοί, ξενοδόχοι, εστιάτορες, καταστηματάρχες κλπ θα έχουν μειωμένα έσοδα, συνεπώς θα ξοδέψουν κι αυτοί λιγότερα γιατί πρέπει κι αυτοί να φάνε.
Και πάλι από την αρχή.
(Παλιότερα το πρόβλημα θα "λυνόταν" με δάνεια, αλλά τώρα πια ούτε οι τράπεζες διατίθενται να δώσουν ούτε οι πολίτες διατίθενται να χρεωθούν κι άλλο. Ευτυχώς. Γιατί το μόνο που έχει μείνει να υποθηκεύσουν είναι τα δισέγγονά τους.)

Να δω τι θα κάνει τότε ο αλχημιστής υπουργός κι οι μαθητευόμενοι μάγοι του, όταν πάλι δεν θα τους βγαίνουν τα νούμερα. (Μάλλον ό,τι κι η προηγούμενη κυβέρνηση, που είχε έφεση σε τέτοια μέτρα.)

Και αυτή τη φορά δεν θα τους φταίει κανείς, καμμία προηγούμενη κυβέρνηση, κανένας εξωτερικός παράγοντας, παρά μόνο η βλακεία και η ανικανότητά τους.

Καλά κρασιά...


Γ.


Υ.Γ. Υπάρχει βέβαια κι η πιθανότητα από όλη αυτήν την ιστορία να βγει κερδισμένο το περιβάλλον. (Χλωμό όμως, γιατί το αυξημένο κόστος των καυσίμων θα οδηγήσει σε περικοπές άλλων εξόδων, παρά της βενζίνης.) Αν αυτό είναι το σχέδιο του πρωθυπουργού, χαλάλι...

Υ.Γ.2 Ναι, καλά...

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/2/10 09:29

    Συμφωνώ απόλυτα! Δεν μπορείς πάντα να μαζεύεις λεφτά από τον χαμηλόμισθο όπως κάνουν σε εμάς. Θες να κουνήσεις την οικονομία; Αντί να δίνεις χρηματοδοτήσεις σε τράπεζες δώσε κάτι λίγο σε όλους και θα δεις τι κατανάλωση θα έχεις.

    Να περνάς καλά, Χάρης Γκίκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Χάρη! Χαθήκαμε... Χρόνια πολλά για χθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή