8.12.11

Οι πιο όμορφες νύχτες


Απόψε ήταν μια από τις πιο όμορφες νύχτες του χρόνου για παρατήρηση του ουρανού.

Το "πανηγύρι" ξεκίνησε από νωρίς, κατά το ηλιοβασίλεμα, με τον Δία και την Αφροδίτη να εμφανίζονται σε ανατολή και δύση αντίστοιχα. Οι δυο πιο φωτεινοί πλανήτες σε αντίθεση. Απλά υπέροχο.

Η Αφροδίτη έδυσε γρήγορα πίσω από τον Ήλιο, ενώ ο Δίας με συντροφιά τη Σελήνη διαγράφουν ακόμα την καμπύλη τους στον ουρανό.

Η Σελήνη πλησιάζει στην πανσέληνο, εξαφανίζοντας τα ασθενέστερα άστρα και αφήνοντας ορατούς μόνο τους σημαντικούς "παίκτες".

Ο μεγαλοπρεπής Ωρίωνας υπερισχύει όλων των άλλων αστερισμών, με τον λαμπρότατο Σείριο να τον ακολουθεί πιστά.

Ο Λέοντας ανατέλει ορθώνοντας το κεφάλι του, σαν να βρυχάται, με τον Άρη ακριβώς από κάτω του. Ήταν μια από τις φορές που το κόκκινο χρώμα του Άρη ήταν τόσο εμφανές που δεν μπορούσες να τον μπερδέψεις.

Η Μεγάλη Άρκτος, κατακόρυφα στον ουρανό, μοιάζει σαν να στέκεται "σούζα" στην ουρά της.

Ο Πολικός Αστέρας δείχνει σταθερά το δρόμο προς τον Βορρά.

Το κεφάλι του Δράκοντα βυθίζεται στον βόρειο ορίζοντα.

Το V του Ταύρου στέκεται όρθιο στη Δύση, σαν να μας κοιτάει, ενώ οι Πλειάδες έχουν ξεκινήσει τη βουτιά τους προς τα βορειοδυτικά.

Κασσιόπη, Κηφέας, Ηνίοχος, Δίδυμοι, Κριός, Περσέας και Ανδρομέδα συμπληρώνουν την εικόνα.

Αν ο ουρανός δεν έχει σύννεφα τις επόμενες νύχτες, ντυθείτε καλά, βγείτε έξω και παρατηρήστε τα αστέρια. Με εξαίρεση τη Σελήνη, ο ουρανός δεν θα αλλάξει πολύ μες στις επόμενες μέρες.

Θα δείτε σίγουρα τον Ωρίωνα, ακόμα κι αν δεν ξέρετε ότι είναι αυτός.

Και τον Δία, που φαίνεται ως το λαμπρότερο αστέρι, αλλά δεν είναι. Αστέρι. Πουλήστε μούρη στους φίλους σας λέγοντάς τους: "αυτό δεν είναι αστέρι, είναι ο πλανήτης Δίας!")

Καλή παρατήρηση...

Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου