27.1.09

Το δάσος και το δέντρο

(ΜΑΤ και οικολογική συνείδηση: Από δέντρο σε δέντρο)


Αναρωτιέμαι, πώς πρέπει να νιώσει ένας πολίτης όταν συνειδητοποιεί ότι η σημαντικότερη είδηση της ημέρας σχεδόν αποσιωπήθηκε από τα Μ.Μ.Ε. (πλην του ΣΚΑΪ) και πως οι πρώτες αναφορές έγιναν μετά τα μικροεπεισόδια με τα ΜΑΤ στην Πατησίων;

Εν συντομία η είδηση έχει ως εξής. Στις 26/1/2009, πριν τις 6.00 π.μ., συνεργείο του Δήμου Αθηναίων έκοψε και ξερίζωσε περίπου 40 δέντρα (μεταξύ των οποίων και αρκετά αιωνόβια) από το παρκάκι στην Κύπρου και Πατησίων με στόχο την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ. Το γεγονός προκάλεσε την (δικαιολογημένη) οργή των κατοίκων, οι οποίοι εδώ και καιρό μάχονται για να μην καταστραφεί αυτός ο μικρός πνεύμονας πρασίνου στην πυκνοκατοικημένη περιοχή τους. Από τα γεγονότα δεν μπορούσαν να λείψουν και τα ΜΑΤ, που ανέλαβαν να προστατεύσουν τις μπουλντόζες και τα φορτηγά, ενώ κινήθηκαν επιθετικά εναντίον των πολιτών αρκετές φορές, με αποκορύφωμα τη χρήση χημικών εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν με πέτρες. Οι κάτοικοι φύτεψαν 40 δέντρα στη θέση όσων κόπηκαν και αύριο (Τρίτη) θα κάνουν πορεία προς το Δημαρχείο. Ήδη έγιναν οι πρώτες μηνύσεις εναντίον του Δήμου. (πηγές: ΣΚΑΪ, tv χωρίς σύνορα 1, 2)



Ο αναπληρωτής αντιδήμαρχος κ. Ακριτίδης δήλωσε ότι οι εργασίες έγιναν νόμιμα και ότι στη θέση του παλιού πάρκου θα φτιαχτεί νέο (πάνω από το μελλοντικό πάρκινγκ) με 150 δέντρα, χωρίς όμως να διευκρινίζει τι δέντρα θα είναι αυτά. Επίσης είπε ότι τα δέντρα που ξεριζώθηκαν θα μεταφυτευτούν, χωρίς πάλι να μπορεί να διευκρινίσει πού θα μεταφυτευτούν. (τα ηχητικά ντοκουμέντα από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: 1 και 2, από το 50ο λεπτό και μετά)

Ωστόσο, η τοποθέτησή του έχει αρκετά προβλήματα και γεννά σημαντικά ερωτήματα:
1. Η όλη επιχείρηση ξεκίνησε πριν το ξημέρωμα (κάποιοι λένε ότι ήταν και 4.00 π.μ.). Ποια δημόσια υπηρεσία ξεκινάει δουλειά μες στη μαύρη νύχτα, αν δεν τρέχει κάτι περίεργο; Προφανώς ήθελε να αποφύγει τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων και να τους φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Αλλά γιατί; Επειδή...
2. Η δευτεροβάθμια επιτροπή αρχιτεκτονικού ελέγχου της νομαρχίας Αθηνών, ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ενέργεια αυτή (πηγή: ΣΚΑΪ).
3. Η Διέυθυνση Δασών της Περιφέρειας αρνήθηκε να δώσει άδεια και χαρακτήρισε την κοπή δέντρων αντισυνταγματική (πηγή: ΣΚΑΪ, 57 λεπτό).
4. Η άδεια που απέκτησε ο δήμος από την πρωτοβάθμια επιτροπή με τη δεύτερη προσπάθεια (όταν παρουσίασε τροποποιημένη την αρχική αίτηση για την οποία η πρωτοβάθμια επιτροπή είχε δηλώσει αναρμόδια και παρέπεμψε το θέμα στη δευτεροβάθμια), ήταν για να κοπούν 12 δέντρα και τα υπόλοιπα να μεταφυτευθούν (πού, κανείς δεν ξέρει). Στις φωτογραφίες πάντως μοιάζουν να έχουν κοπεί περισσότερα δέντρα (και αυτό λένε κι οι αυτόπτες μάρτυρες). Σίγουρα πάντως κόπηκαν 12 αιωνόβια πεύκα.
5. Ακόμα κι έτσι όμως, η κοπή 12 (πόσω μάλλον 40) αιωνόβιων δέντρων σε μια πόλη που δεν αντέχει να χάσει ούτε ένα δέντρο, είναι εγκληματική ενέργεια! Αυτά που θα φυτέψουν, ούτε σε 10 χρόνια δεν θα έχουν μεγαλώσει αρκετά για να αντικαταστήσουν αυτά που κόπηκαν. Και μπορεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι "ωραίο" (αυτό είναι άλλη μεγάλη συζήτηση), κατά πόσο όμως θα είναι περιβαλλοντικά ισοδύναμο με ό,τι καταστράφηκε;
6. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του αντιδημάρχου, το έδαφος ανάμεσα στην επιφάνεια και την οροφή του υπόγειου πάρκινγκ θα έχει βάθος 2 μέτρα (μόνο). Τι δέντρα μπορούν να φυτευθούν σε τόσο μικρό βάθος; Πορτοκαλιές ίσως. Πεύκα όχι.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στις απόψεις του αντιδημάρχου περί της γνώμης των πολιτών και της δημοκρατίας. Στην ερώτηση του κ. Πορτοσάλτε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ (πηγή: ΣΚΑΪ, από το 2ο λεπτό και μετά) αν ρωτήθηκαν οι κάτοικοι και, αν ναι, πώς, η απάντηση του κ. Ακριτίδη ήταν πως ναι, ρωτήθηκαν, στις δημοτικές εκλογές όταν επέλεξαν τον Κακλαμάνη για δήμαρχο! Όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε ότι ανεξαρτήτως τι ψήφισαν οι κάτοικοι, σε θέματα της καθημερινότητάς τους μπορούν να έχουν αντίθετη άποψη με τον δήμαρχο και πρότεινε την ανάγκη δημοψηφίσματος, έλαβε την αποστομωτική απάντηση πως το συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα ψήφισε στη συντριπτική του πλειοψηφία τον Κακλαμάνη, οπότε δεν χρειάζεται δημοψήφισμα! (Προσοχή, δεν μιλάμε για την αναμόρφωση του πάρκου, αλλά για την κοπή των δέντρων.)

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του...

Γ.

Υ.Γ.1 Να δεις που η επόμενη εξέγερση θα γίνει για ένα δέντρο (χριστουγεννιάτικο ή μη).

Υ.Γ.2 Δείτε στο 1ο βίντεο του ΤV Χωρίς Σύνορα που παραθέτω στην αρχή του κειμένου τις δηλώσεις της Νένας Μεντή για τα γεγονότα. Τα λέει όλα.

Υ.Γ.3 Την τραγική εικόνα συμπληρώνουν τα σμήνη περιστεριών που πετούσαν (και πετούν) διαρκώς ψάχνοντας τις φωλιές τους.

Υ.Γ.4 Για το παραμύθι με το γήπεδο του ΠΑΟ και το εμπορικό κέντρο στον Ελαιώνα θα σας μιλήσω άλλη φορά...

update:

Ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/1/09 21:47

    Έγω ξέρω τι δέντρα θα είναι!

    ΣΥΚΙΕΣ για να ταιρίαζουν με τα γούστα του δημάρχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/1/09 14:49

    to είδα to blog στο igoogle την ίδια μέρα το πρωί το άκουγα κ στο ράδιο.
    δεν ξέρω ακριβώς την κατάσταση αλλά ο περισσότερος κοσμος αυτό που θέλει είναι να διευκολύνεται άμεσα και αγνοεί τις -όποιες- περιβαλλοντολογικές έμμεσες επιπτώσεις. Αν θέλουν βάζουν και δεντράκια στο παρκινγκ (όπως λένε).

    Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αναδομηση της Αθήνας σε μια σύγχρονη πόλη (γιατί σύγχρονες προδιαγραφές για 6 εκατομμύρια κατοίκους δεν έχει) και η επιβίωση των δασων που περιβάλλουν την πολη.
    Αν αποφασίσουν να κάνουν σωστές και τίμιες δουλειές οργανωμένα κα ι παρκάκια φτιάχνουν κ παρκινγκ.

    Το ΣΚΑΙ οργάνωσε μια εκστρατεία και πήγανε περι τις 30.000 κοσμος να φυτέψουν δεντράκια στην Πάρνηθα.

    Για αρχή, επειδή η Κυψέλη είναι μια απο τις περιοχές με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, πυκνοκατηκημένη και με "παλιό" συντελεστή δόμησης πιο εύκολα χαλάς ένα πάρκο για 1 παρκινγκ παρά να αρχίσεις να γκρεμίζεις πολυκατοικίες ώστε να πάρουν την θέση τους νέες με χώρους στάθμευσης.
    Επίσης είναι μια από τις συνοικίες τις Αθήνας που είναι πιο φτηνή από πολλές άλλες ανά m2.

    give or take είναι.

    όσο για την επιχείρηση που ξεκίνησε τα χαράματα οι καχύποπτοι μπορούν να το αποδώσουν σε λαμογιά αλλά πολλές εργασίες ξεκινούν το βράδυ (και κάποιες συνεχίζουν αποκλειστικά βράδυ) για πολλούς λόγους.
    η δευτεροβάθμια επιτροπή αρχιτεκτονικής δεν λέει και πολλά αν περνά το σχέδιο από την 1οβάθμια/ πολεοδομεία και πυροσβεστική.

    -leo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επιπτώσεις για τους κατοίκους είναι άμεσες και όχι έμμεσες. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν πράσινο στη γειτονιά τους. Ίσως ξαναέχουν σε αρκετά χρόνια από τώρα.

    Επίσης έχει σημασία ακόμα και η διαφορά στις λέξεις "δέντρο" και "δεντράκι". Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις υπεραιωνόβια δέντρα με κάτι λίγο πιο ψηλό από θάμνο και να θες να μας πείσεις ότι είναι το ίδιο (εμφανισιακά και περιβαλλοντικά).

    Εργασίες τη νύχτα γίνονται σε περιπτώσεις που α) θα διαρκέσουν πολλές ώρες και πρέπει να τελειώσουν αυθημερόν και β) που θα επηρεαστεί σημαντικά η κυκλοφορία στους δρόμους, οπότε πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσει η κίνηση. Κανένας από τους 2 λόγους δεν συνέτρεχε. Επιπλέον, αφού η κόντρα Δήμου-Πολιτών υπήρχε ήδη, μόνο για έναν λόγο κάνεις αυτές τις εργασίες νύχτα. Για να προλάβεις τις αντιδράσεις των κατοίκων.

    Θυμίζω και την παροιμία: "Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά", ανα και στη συγκεκριμένη περίπτωση κλαίει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α, και ξέχασα, η δευτεροβάθμια επιτροπή έχει μεγαλύτερη ισχύ από την πρωτοβάθμια αν ένα θέμα φτάσει σε αυτήν, επομένως αυτό που λες δεν ισχύει.
    Τέλος, η Διέυθυνση Δασών (η οποία είναι και αρμόδια) χαρακτήρισε την κοπή των δέντρων αντισυνταγματική και δεν έδωσε άδεια. Άρα δεν υπήρχε καμμία επίσημη άδεια, πλην της πρωτοβάθμιας επιτροπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή