29.6.11

Η λογική του τοκογλύφου

Για να φτάσει κανείς να δανειστεί από τοκογλύφους, συμβαίνουν 2 πράγματα.

Πρώτον, ήδη χρωστάει πολλά και δεν μπορεί να τα πληρώσει.

Δεύτερον, καμμία τράπεζα δεν του δανείζει άλλα χρήματα, γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να τα ξεπληρώσει.

Οπότε, γιατί του δανείζει ο τοκογλύφος;

Προφανώς όχι επειδή τον συμπάθησε ή επειδή είναι πιο αφελής από τους τραπεζίτες. Και ούτε για τους τόκους που θα εισπράττει μέχρι ο δανειζόμενος καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος του. Σίγουρα δεν θα τον χάλαγε, αφού ο τοκογλύφος θα πάρει τα λεφτά του πίσω και θα έχει βγάλει κι άλλα. Όμως δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος που δανείζει τα χρήματα.

Ο τοκογλύφος δανείζει, γιατί ξέρει ότι όταν ο δανειζόμενος δεν θα μπορεί πια να πληρώσει, μπορεί πλέον να του ζητάει ό,τι θέλει για όσο θέλει. Ό,τι θέλει, για όσο θέλει.

Ο δανειζόμενος σιγά σιγά θα χάσει τα πάντα, με πρώτη και καλύτερη την αξιοπρέπειά του. Κι όταν δεν του έχει απομείνει πλέον τίποτα, ο τοκογλύφος τον πετάει σαν στυμμένη λεμονόκουπα.

Κι όσοι δεν έχουν καταλάβει ακόμα που κολλάνε όλα αυτά στη μέρα που ξημερώνει:

"ΜΙΑ χώρα, λοιπόν, που αδυνατεί να εξοφλήσει τα 220 δισ. παλαιότερα χρέη και τα 110 νεότερα, προσδοκά ασμένως και πανηγυρίζοντας να δανειστεί οσονούπω με ακόμα 100 δισ. για να σωθεί!
[...]
ΜΟΙΡΑΙΑ, οι δανειστές θα χάσουν μια μέρα το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δάνεισαν. Δεν είναι τόσο ηλίθιοι που να μην το ξέρουν. Θα έχουν αρπάξει ώς τότε ένα φιλέτο από τον ελληνικό πλούτο και θα το αβγατίζουν. Τα χρήματα που δανείζουν έτσι κι αλλιώς είναι λογιστικοί αριθμοί και μαύρα κεφάλαια από λαθρεμπόριο όπλων, πετρελαίου, ναρκωτικών, τζόγου, πορνείας και τραπεζικής τοκογλυφίας.
ΤΑ οποία απαιτούν να πληρώσουμε εμείς από τα εισοδήματα και τις περιουσίες μας. Το απαιτούν οι εκπρόσωποί τους στο εθνικό μας κοινοβούλιο. Κι εμείς καθόμαστε και τους καμαρώνουμε."

Θα σας δω στην πλατεία.

Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου