3.10.12

Η Επιβολή της Νομιμότητας

Διάβασα σε αυτό το κείμενο του Αρκούδου: Ξέρει, και δεν ενοχλείται. (είναι εξαιρετικό, διαβάστε το)

αυτό το δελτίο τύπου του Υπ. Προστασίας του Πολίτη (ολογράφως για να μην ξεχνάμε και τον Όργουελ),

που απαντά σε ερώτηση βουλευτών για αυτό το γεγονός.

Πέρα από όσα σχολιάζει ο Αρκούδος, το μάτι μου έπεσε σε αυτή τη φράση:

"Ο ελληνικός λαός, με την ωριμότητα που επιδεικνύει, απαιτεί την επιβολή της νομιμότητας προς πάσα κατεύθυνση."

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την συγκεκριμένη πρόταση, αλλά εγώ θα επικεντρωθώ σε ένα.

Γιατί "την επιβολή της νομιμότητας";

Γιατί επιβολή και όχι εφαρμογή; Η νομιμότητα επιβάλλεται; Μια πολιτισμένη κοινωνία δεν αρκείται στην εφαρμογή των νόμων; Και πώς θα γίνεται αυτή η επιβολή;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω την συγκεκριμένη φράση τον τελευταίο καιρό, η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνεται όμως έχει αρχίσει και με προβληματίζει.

Είναι μια λέξη που περιέχει βια, που προϋποθέτει βια. Είναι μια λέξη που υποσυνείδητα σε κάνει να σφιχτείς, να αμυνθείς. Ίσως και να φοβηθείς. Όχι απαραίτητα επειδή κάτι θα συμβεί σε σένα, αλλά επειδή κάπου κάτι βίαιο θα συμβεί σε κάποιον.

Η χρήση της λέξης δεν είναι τυχαία, δεν μπορεί να είναι τυχαία όταν τα κείμενα αυτά στήνονται λέξη προς λέξη από επαγγελματίες προπαγανδιστές. Συνεισφέρει στη δημιουργία ενός κλίματος φόβου, που δηλητηριάζει την (τωρινή και την αυριανή) καθημερινότητά μας.

Στο μυαλό μου η "επιβολή της νομιμότητας προς πάσα κατεύθυνση" αντικαθίσταται από τη φράση "ξύλο προς πάσα κατεύθυνση". "Ωμή βια προς πάσα κατεύθυνση." "Τσάκισμα σε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει ό,τι εμείς θεωρούμε ότι βρίσκεται κάτω από την λέξη "νομιμότητα"". Άλλωστε εμείς καθορίζουμε τι είναι νόμιμο.

Με το κοινωνικό χάος προ των πυλών δεν είναι περίεργο που η κρατική βια εντείνεται. Άσχετα αν αυτό είναι βλακώδες και - όπως έχει αποδείξει η ιστορία - αυτοκαταστροφικό. Δεν τους νοιάζει όμως. Άλλος είναι ο στόχος τους.

Η επίσης προπαγαδιστική (και εμετική) εξίσωση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι συγκρίσεις με τη Γερμανία κατά την άνοδο του Ναζισμού δείχνουν πως ακόμα και η ιστορία - αντί να διδάξει - χρησιμοποιείται με στόχο το κομματικό - λάθος - το ταξικό όφελος. Διαστρεβλώνεται για να διατηρήσει τα προνόμιά της η μικρή μερίδα "συμπολιτών" μας που τόσα χρόνια είχε την εξουσία. (Ίσως κι από πάντα.) Την πραγματική εξουσία. (Αν αναρωτιέστε ποιοι είναι, το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα βρίσκεται στην περίφημη πλέον λίστα που είχε "ξεχάσει" στο αρχείο του ο Βενιζέλος.)

Είναι προτιμότερο για αυτούς να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας γιατί έτσι κερδίζουν χρόνο. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως τι σκέφτονται, αν σκέφτονται, για μετά. Όσο κι αν μεταθέσουν την ημερομηνία λήξης, κάποια στιγμή αυτή θα φτάσει. 

Δεν μου αρέσει καθόλου το πού οδηγούμαστε.

4 σχόλια:

  1. ο Δένδιας είναι σιχαμένος..δε μπορω να φανταστώ καν αν έγραψε αυτος την απάντηση αλλά νόμιζα πως κ οι 2 λέξεις έχουν το ίδιο νόημα. Κ μένα μου κάνει κάπως προς ξύλο προς πάσα κατεύθυνση αλλά αν κάπου δεν εφαρμόζεται ο νόμος δεν θα πρέπει να επιβληθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. en κατακλείδι κρατος είναι αλλά η νομιμότητα πρέπει να επιβάλεται για να εφαρμοστει όπου δεν υπάρχει

      Διαγραφή
    2. Για μένα εφαρμογή και επιβολή δεν έχουν το ίδιο ακριβώς νόημα. Επίσης άλλο πράγμα ο νόμος κι άλλο η νομιμότητα. (Μικρή η διαφορά, αλλά εξαρχής σε αυτό το ποστ παίζουμε με τις λέξεις.)

      Το ερώτημα είναι τι σημαίνει "η νομιμότητα δεν εφαρμόζεται". Προσωπικά αυτή η φράση δεν μου λέει τίποτα, δεν μου μοιάζει καν σωστή. Οπότε ας πάμε στη φράση "οι νόμοι δεν εφαρμόζονται". Γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι; Ποιος έχει ευθύνη για την μη εφαρμογή των νόμων, αν όχι αυτός που έχει αναλάβει να τους εφαρμόσει; Αυτή δεν είναι μια από τις δουλειές του κράτους; Αν λοιπόν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, φταίνε αυτοί που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Άρα τι θα κάνουν; Θα επιβάλουν στους εαυτούς τους να κάνουν αυτά που θα έπρεπε να έχουν κάνει ήδη; Προφανώς όχι.

      Η επιβολή αναφέρεται στην αύξηση της παραβατικότητας στο σύνολο του πληθυσμού, που συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί σε αυτή τη χώρα σχεδόν κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται, σχεδόν κανείς δεν τιμωρείται. Δεύτερον, γιατί οι τελευταίες κυβερνήσεις με τις αποφάσεις τους έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Με δυο λόγια οι πολίτες θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος κλέφτης είναι το ίδιο το κράτος.

      Κι αφού το κράτος έχει πάψει εδώ και καιρό να έχει επιχειρήματα (έχουν καταρρεύσει το ένα πίσω από το άλλο), καταφεύγει στην μόνη δύναμη που του έχει απομείνει, τη βία.

      Για πόσο ακόμα όμως δεν ξέρω...

      Διαγραφή