31.10.12

Οι Φρουροί της Δημοσιογραφίας


Προφανώς και όλοι μας έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε από την διαστρέβλωση της πραγματικότητας του εκάστοτε κυβερνητικού στελέχους, αλλά υπάρχουν φορές που ο εμπαιγμός δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστος.

Την τιμητική σήμερα έχει ο Νίκος Σίμος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, για την δήλωσή του σχετικά με την παύση της εκπομπής των Αρβανίτη-Κατσίμη. Ας δούμε τι είπε:

Δήλωση του Νίκου Σίμου για την «Πρωινή Ενημέρωση»

Ο Νίκος Σίμος, υπό την ιδιότητά του, όπως αναφέρει, του δημοσιογράφου, και όχι από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα της «Πρωινής Ενημέρωσης» του προγράμματος της Δημόσιας Τηλεόρασης:

«Η Δημόσια Τηλεόραση, όπως επιβάλλει ο ρόλος της, θέτει ως πρώτιστο μέλημά της την έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση των τηλεθεατών, η οποία απαιτεί σοβαρή και τεκμηριωμένη δημοσιογραφική δουλειά.


Θα μπορούσα να γράψω πάαααρα πολλά για το τι έχει θέσει ως πρώτιστο μέλημα η ΕΡΤ και τι απαιτεί αυτό, αλλά ευτυχώς συνειδητοποίησα ότι μπορώ να τα συμπτύξω σε μια φράση:

Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ είναι ο Αιμίλιος Λιάτσος. Ο Αιμίλιος Λιάτσος.


»Δυστυχώς, στην περίπτωση της 'Πρωινής Ενημέρωσης', αυτοί οι αυτονόητοι και ταυτόχρονα απαράβατοι όροι δεν τηρήθηκαν, με αποτέλεσμα τη μονόπλευρη και τελικώς παραπλανητική παρουσίαση ενός πολύ σοβαρού θέματος, το οποίο ξεκίνησε από ατεκμηρίωτο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian περί δήθεν βασανισμών με ηλεκτροσόκ και κάψιμου με αναπτήρες.


Το "ατεκμηριώτο" του δημοσιεύματος του Guardian αναλύεται παρακάτω. Εδώ θα τονίσω μόνο ότι ο Νίκος Σίμος κάνει μαθήματα δημοσιογραφίας στον Guardian όταν έχει Διευθυντή Ειδήσεων τον Αιμίλιο Λιάτσο.


»Η μονομερής αναπαραγωγή του σχετικού δημοσιεύματος, χωρίς την απαραίτητη δημοσιογραφική έρευνα και η εξαγωγή συμπερασμάτων που δε βασίζονταν σε καμία περίπτωση σε τεκμηριωμένο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, εξέθεσαν τη Δημόσια Τηλεόραση.


Πρώτον, η Δημόσια Τηλεόραση εκτίθεται και μόνο που έχει Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων τον Αιμίλιο Λιάτσο.

Δεύτερον, η ΝΕΤ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 28ης Οκτωβρίου παρουσίασε ρεπορτάζ για την ανακάλυψη της Ατλαντίδας στο τρίγωνο των Βερμούδων. (Δείτε εδώ, στο 50:30 και μετά.) Για την Ατλαντίδα. Στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Η "είδηση" δεν προβλήθηκε σε κανένα σοβαρό διεθνές μέσο ενημέρωσης γιατί δεν είναι καν υπαρκτή είδηση. Πρόκειται για την αναβίωση μέσω "Λιακοπουλικών" ιστοσελίδων (διεθνών και εγχώριων) της διαστρέβλωσης μιας περίπου ανακάλυψης του 2001 (δείτε εδώ κι εδώ). Επαναλαμβάνω: Πρόκειται για την αναβίωση της διαστρέβλωσης μιας είδησης του 2001, την οποία η ΝΕΤ αναπαρήγαγε άκριτα και κόντρα στη στοιχειώδη λογική! Και όχι μόνο αυτό, αλλά χρησιμοποίησε και ψεύτικες (ή κλεμμένες) εικόνες που δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα! Αλλά, κατά τα άλλα, ο Αρβανίτης μας μάρανε...


»Οι παρουσιαστές της εκπομπής συμπέραναν, χωρίς να μπουν στον κόπο να ερευνήσουν το θέμα, ότι τα ιατροδικαστικά πορίσματα που εξεδόθησαν σε σχέση με τους προσαχθέντες στη ΓΑΔΑ, για τους οποίους ο Guardian έγραψε ότι κακοποιήθηκαν, δικαίωναν την βρετανική εφημερίδα. Η πραγματικότητα όμως, η οποία ασφαλώς μπορούσε να επιβεβαιωθεί με απλή δημοσιογραφική έρευνα, έδειξε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή τα ιατροδικαστικά πορίσματα διαψεύδουν το δημοσίευμα περί βασανισμών. Επιπλέον οι παρουσιαστές δημοσιογράφοι όφειλαν στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της πληρότητας της ενημέρωσης, να έχουν καλέσει και τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να καταγράψουν και τις δικές του απόψεις και όχι μόνο του Guardian.


α. Εδώ ο κ. Σίμος ψεύδεται. Τα ιατροδικαστικά πορίσματα επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ του Guardian: Βασανιστήρια κατά των 15 αντιφασιστών διαπιστώνουν ανακριτής και ιατροδικαστές

  • «Κατόπιν των ανωτέρω, και επειδή κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ανέκυψε γεγονός που διώκεται αυτεπαγγέλτως, ήτοι τα εγκλήματα: α) της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού κατά συρροή τετελεσμένη και σε απόπειρα (σ.σ. κακούργημα), β) της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, γ) της παράνομης οπλοφορίας, (ως προς το πιστόλι taser) και δ) της οπλοχρησίας σας ανακοινώνουμε τις πράξεις αυτές, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθου 38 ΚΠΔ και παρακαλούμε για τις δικές σας κατά τον νόμο ενέργειες».
  • «Βασανιστήρια συνιστούν κάθε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση χημικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών μέσων με σκοπό να κάμψουν τη βούληση του θύματος. [...]».

Επομένως, εκτός κι αν 2-3 πολίτες (όπως τους ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ.) σάπισαν στο ξύλο (και με taser) περίπου 15 άτομα, τα τραύματα προήλθαν από τους αστυνομικούς κατά τη σύλληψη και την κράτηση. Ακόμα χειρότερα, δεν μετέφεραν τους τραυματίες -όποια κι αν ήταν η αιτία του τραυματισμού τους- σε νοσοκομείο, θέτοντας σκόπιμα την ζωή τους σε κίνδυνο.

β. Όσο για την πληρότητα της ενημέρωσης, πού να τον βρουν τον υπουργό στις 6-8 το πρωί που τους έχεις βάλει κυρ Σίμο μου;


»Η τεκμηρίωση και η διασταύρωση μιας πληροφορίας που μεταδίδει ένας δημοσιογράφος είναι βασικός κανόνας για την άσκηση δημοσιογραφικού λειτουργήματος, όπως άλλωστε ορίζει και το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ. Εκπτώσεις σε αυτόν τον κανόνα δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τη Δημόσια Τηλεόραση. Η πλημμελής άσκηση της δημοσιογραφικής εργασίας είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίο ελήφθη η απόφαση της απομάκρυνσης των δύο παρουσιαστών της εκπομπής. Τα υπόλοιπα που λέγονται και γράφονται, περί δήθεν χειραγώγησης, λογοκρισίας και πολιτικών διώξεων, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, όπως άλλωστε αποδεικνύει η πολυφωνία και ο πλουραλισμός των απόψεων που εκφράζονται καθημερινά στη Δημόσια Τηλεόραση.


Ναι, ναι, αυτά τα είπαμε και παραπάνω. Βρέθηκαν υποθαλάσσια ερείπια στο Τρίγωνο των Βερμούδων, που δεν βρέθηκαν τώρα, ούτε είναι στο Τρίγωνο των Βερμούδων, και μπορεί να μην είναι ούτε ερείπια. Και η ΝΕΤ έχει και φωτογραφίες. Και η μια πυραμίδα είναι κρυστάλινη. Η τεκμηρίωση και η διασταύρωση σε όλο της το μεγαλείο. Καμμία έκπτωση.

Αλλά τι κάθομαι και ψάχνω τώρα, εδώ Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ είναι ο Αιμίλιος Λιάτσος.


»Και κάτι τελευταίο. Η 35ετής δημοσιογραφική μου πορεία αλλά και η επαγγελματική παρακολούθηση από εμένα του πολιτικού συστήματος, διαχρονικώς είτε από τη θέση του πολιτικού συντάκτη, είτε από τη θέση του διευθυντή εφημερίδων, με "νομιμοποιούν" να κάνω καλοπίστως την εξής σύσταση: μερίδα δημοσιογράφων καθώς και μερίδα πολιτικών, καλό θα είναι οι μεν πρώτοι να εγκαταλείψουν τη στρατευμένη δημοσιογραφία, αμφότεροι δε να απαρνηθούν το πλαίσιο της υποκρισίας στο οποίο αρέσκονται να κινούνται».


Κύριε Σίμο, κάντε εσείς το πρώτο βήμα και οι άλλοι θα ακολουθήσουν.


Γ.


Υ.Γ.1 Τα 2 από τα 4 βίντεο του Αιμίλιου Λιάτσου τα βρήκα στο σχετικό άρθρο του Θ. Γεωργακόπουλου, που με έβγαλε από τον κόπο του ψαξίματος.

Υ.Γ.2 Νομίζω ότι η ΝΕΤ και η Ατλαντίδα αξίζουν ξεχωριστό άρθρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου