28.8.07

Πυρκαγιές: χρήσιμες πληροφορίες

Αντιγράφω από τον oneiros:

Πυρκαγιές: χρήσιμες πληροφορίες

posted in Real World , Ελληνικά at 12:20

..γιατί ακόμα δεν έχουν σβήσει κι εμείς αναλωνόμαστε στην φιλολογία.

(Το post θα ανανεώνεται με ότι καινούριες πληροφορίες βρίσκω)

Διάφορα

Χρήσιμες πληροφορίες για πυρκαγιές & εθελοντισμό (whispering planet)

Λίστα με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές: μέτρα προστασίας, τηλέφωνα άμεσης ανάγκης, πρώτες βοήθειες για εγκαύματα, αίτηση για όσους θέλουν να προσφέρουν σαν εθελοντές πυροσβέστες.

Παράκληση να εμπλουτιστεί η παρακάτω λίστα, να αναρτηθεί σε ιστολόγια και να σταλεί σε γνωστούς και φίλους:
 • Τηλεφωνικός Αριθμός Κλήσης Πυροσβεστικής : 199
 • Ανοικτή γραμμή ενημέρωσης και στήριξης των πυρόπληκτων λειτουργεί στο Κέντρο Υποστήριξης Πυροπαθών και στον αριθμό 1555 από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
 • Χρήσιμα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης
 • Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να γίνετε εθελοντής πυροσβέστης : αίτηση, σχετική νομοθεσία κλπ
 • Ιστοσελίδες εθελοντικών οργανώσεων και άλλα sites πυροσβεστικού περιεχομένου
 • Χάρτης της Ελλάδας. Κάνετε κλίκ στη περιοχή που σας ενδιαφέρει και εμφανίζονται όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιοχής με τα τηλέφωνα κλπ
 • Τι να κάνετε αν εμπλακείτε σε συμβάν πυρκαγιάς ή άλλης έκτακτης ανάγκης
 • Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα
 • Οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές: (Αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιάς, Αν το σπίτι σας βρίσκεται κοντά σε δάσος, Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά, Αν η πυρκαγιά πλησιάζει, Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας, Μόλις περάσει η πυρκαγιά)
 • Οι πυρόπληκτοι του νομού Ηλείας για βοήθεια μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 26210 23911, 37187 και 23822.
 • Έκκληση για εθελοντική προσφορά βοήθειας απευθύνει η Νομαρχία Ηλείας σε όσους μπορούν να συνεισφέρουν για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν στο 26210 37187 .
 • Για μεταφορά σε ξενοδοχεία όπου παρέχεται σίτιση και περίθαλψη αλλά και για μεταφορά σε νοσοκομείο οι πυρόπληκτοι του νομού Αρκαδίας μπορούν να απευθύνονται στο ειδικό γραφείο της Νομαρχίας 2710 223001 και 222243.
 • Στη Μεσσηνία οι άστεγοι απευθύνονται στη Νομαρχία όπου ειδικά συνεργεία τους κατευθύνουν. Η Πυροσβεστική καλεί τους κατοίκους και όσους μπορούν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο να επικοινωνούν με την Πυροσβεστική Διεύθυνση Καλαμάτας στο τηλέφωνο 27210 92100 .
 • Ομάδα υποδοχής πληροφοριών, παραπόνων και αιτημάτων για τους πολίτες συγκροτήθηκε και λειτουργεί στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής , με αφορμή τις πυρκαγιές σ' όλη την Ελλάδα. Η ομάδα θα είναι στη διάθεση των πολιτών όλο των 24ωρο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 2106476686 και 2106443689 (φαξ).
 • Χρηστικές πληροφορίες βρήκαμε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ
 • Σχετική ενημέρωση των πολιτών ανά 15 ' γίνεται από τη Δημόσια Ραδιοφωνία

Πυρόσβεση

Απλές συμβουλές για όσους πάνε στις φωτιές (Indy.gr),

[..] Μην πέφτεις με τα μούτρα πάνω στη φωτιά, μικρή ή μεγάλη, για να τη σβήσεις με κλαριά. Θα ζεσταθείς, θα κουραστείς και σε λίγο θα καταλάβεις ότι δεν κάνεις και πολλά. Η πυρόσβεση δε θέλει αυτοθυσία, θέλει ψυχραιμία και σχέδιο. Το θάμνο ή το δέντρο που έχει ανάψει, δεν το σβήνεις. Άστο να καεί. Ξέχνα το δέντρο που καίγεται και σκέψου όλο το δάσος. Πού πάει η φωτιά; Από πού φυσάει ο αέρας; Τι θα αρχίσει να καίγεται μετά απ' αυτό το δέντρο; Ο σκοπός είναι να βρεις σημεία στο διάβα της φωτιάς όπου μπορεί να σταματήσει, πχ ένας δρόμος ή ένα ξέφωτο ή κάπου με χαμηλή βλάστηση, και να προσπαθήσεις να στήσεις μια άμυνα εκεί: κόβοντας ξύλα, ξεριζώνοντας θάμνους και ξερά και απομακρύνοντάς τα, φτιάχνεις μια πρόχειρη «αντιπυρική ζώνη».

Ένας καλός κανόνας: Πρώτα εκτίμησε τις εστίες και τον αέρα. Μετά σβήσε πρώτα τη μικρότερη εστία που μπορεί να σου κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά.

Αν δεν υπάρχει πυροσβεστική, κάλεσέ την. Βρες πού μπορεί να υπάρχει νερό (κρουνοί, σπίτια, υδροφόρες) και πώς μπορεί να μεταφερθεί (μάνικες, δοχεία, οχήματα). Αν υπάρχει πυροσβεστική, προσφέρσου να βοηθήσεις και άκου τους πυροσβέστες. Μερικές φορές, ο πυροσβέστης με τη μάνικα πρέπει να καλύψει απόσταση και μάλιστα σε δύσβατη περιοχή. Ένα άτομο να κρατά τη μάνικα κάθε δέκα μέτρα, βοηθά στο να κινείται εύκολα η μάνικα και να μην ακουμπάει στα καμένα - μπορεί να καεί και να τρυπήσει.[..]

Οδηγίες για τη φωτιά (Citronella)

* Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (δεν είναι της ώρας, αλλά όταν ήμουν μικρή κάναμε στο σχολείο ασκήσεις για τον σεισμό, δεν ξέρω τι κάνουν τώρα, αλλά σίγουρα αξίζει να αφιερώσουν κανα δυο ώρες και για το θέμα της φωτιάς). Και από τον Ερυθρό Σταυρό στα αγγλικά και εδώ


Στήριξη πυροπαθών

Μέριμνα για τους άστεγους πυροπαθείς (ΕΡΤ)

Σε λειτουργία έχουν τεθεί οι Εστίες Φοιτητικής Μέριμνας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στις περιοχές Κρέστενας και Πύργου Νομού Ηλείας, Καλαβρύτων και Κλειτορίας Νομού Αχαΐας καθώς επίσης και Μολάων Νομού Λακωνίας, προκειμένου να προσφέρουν κατάλυμα στους πυρόπληκτους. Την ίδια ώρα οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας έχουν θέσει σε ετοιμότητα όλα τα σχολικά κτίρια και μονάδες των περιφερειών ευθύνης τους προκειμένου, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα υποδοχής πυρόπληκτων.[..] Όλα τα δωμάτια των ξενοδοχείων στην Τρίπολη είναι μισθωμένα από τη Νομαρχία για τις ανάγκες των πυρόπληκτων. Ανοιχτά για τον ίδιο λόγο και όλα τα σχολεία. Βοήθεια αποστέλλεται σήμερα και από τον Ερυθρό Σταυρό. Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει τη δωρέαν φιλοξενία των άστεγων δικαιούχων του σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία.

Οδηγίες για τη φωτιά (Citronella)

Η Νομαρχία Ηλείας ζητάει πόσιμο νερό και τρόφιμα. Τηλέφωνα: 26210 23911, 26210 37187, 26210 31106
e-mail για επικοινωνία nomarxis@nailias.gr

Εχουν ήδη ανοιχτεί λογαριασμοί:

Τράπεζα Ελλάδος - 2341103053
Eθνική υποκατάστημα Πύργου - 45154509009
Πειραιώς - 5508033405636

1 σχόλιο:

 1. Ανώνυμος29/8/07 02:44

  Σλαβοσπορη φυσιολατρεια απαγορεβει καθαρση νεκροξυλιας και φερνει φωτιες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή