21.6.11

Ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι; Ο Πάσχος Μανδραβέλης έχει την απάντηση

(Ασχέτως ερώτησης...)




Από την προηγούμενη Τετάρτη υπάρχει μια ερώτηση που με απασχολεί, όπως και πολλούς άλλους: Πώς γίνεται και επί 3 εβδομάδες να μην έχει εμφανιστεί ούτε ένας κουκουλοφόρος στην πλατεία Συντάγματος, να μην έχει πέσει ούτε μια πέτρα, και ξαφνικά στις 15/6, την ημέρα της μεγάλης απεργίας-διαδήλωσης να γεμίσει ο τόπος;

Την απάντηση έρχεται να μας τη δώσει ο Πάσχος Μανδραβέλης του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής στο άρθρο του με τίτλο:
«Προβοκάτορες», «ασφαλίτες» και άλλοι μύθοι

Ο εν λόγω "δημοσιογράφος" (τα εισαγωγικά ως φόρος τιμής μιας και τα χρησιμοποιεί κατά κόρον στο άρθρο του), παρακολουθώντας τα γεγονότα από την τηλεόραση (!!!) κατέληξε στα εξής "κοσμοϊστορικά" συμπεράσματα.

1η παράγραφος

Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά και μακριά από τις συνθηματολογίες και τους μύθους της παλαβής αριστεράς. Επί είκοσι ημέρες, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν ειρηνικά, χωρίς να ανοίξει μύτη. Χθες, όταν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις έκαναν πορεία, είδαμε τα πρώτα επεισόδια. Συνεπώς, αν μιλάμε για «προβοκάτορες», τότε αυτοί δεν έχουν στόχο τους διαδηλωτές γενικώς· φοβούνται μόνο όταν διαδηλώνει η παρέα του κ. Τσίπρα. Και αναφερόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι και στις διαδηλώσεις του ΚΚΕ ούτε κουκουλοφόρος εμφανίζεται ούτε επεισόδια γίνονται.


Αφήνω την ειρωνία κατά μέρος και για την ώρα ας δεχτούμε το παραπάνω συμπέρασμα. Πάμε παρακάτω.

2η παράγραφος
Δεύτερον. Υποτίθεται ότι η πάνω πλατεία είναι «ακροδεξιά» και η κάτω «αριστερή» ή έστω «αριστερωπή». Οταν κάποιοι κουκουλοφόροι ανέβηκαν στην πάνω πλατεία και άρχισαν να πετούν αντικείμενα και μολότοφ στους αστυνομικούς, οι «ακροδεξιοί» τους απώθησαν. Αντιθέτως, τα παιδιά με τα μαύρα, οι επονομαζόμενοι και «προβοκάτορες», κατέβηκαν από την κάτω πλευρά της πλατείας για να συνεχίσουν το έργο τους. Εκεί συνέβη το εκπληκτικό. Οποτε κατέβαινε μια διμοιρία των ΜΑΤ για να αποκαταστήσει την τάξη έξω από το υπουργείο Οικονομικών, οι θαμώνες της κάτω πλατείας τους γιουχάιζαν και τους πετούσαν αντικείμενα.

Αυτό είναι ένα αισχρό ψέμα (όπως επίσης παρατήρησε και ο antidrasex). Αυτή η υποθετική διάκριση υπάρχει μόνο στο μυαλό του κ. Μανδραβέλη και των συναδέλφων του. Όποιος έχει βρεθεί έστω και μια φορά στην πλατεία δεν μπορεί να κάνει αυτή τη διάκριση. Προσωπικά θα χαρακτήριζα την "πάνω" πλατεία πιο γηπεδική, αλλά σε καμμία περίπτωση "ακροδεξιά". Δεύτερον, κανείς πλην των καναλιών δεν χαρακτήρισε "ακροδεξιούς" όσους προσπάθησαν να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους. Ήταν απλοί διαδηλωτές που μάλιστα έφαγαν άγριο ξύλο από τους κουκουλοφόρους.
Στο δεύτερο μέρος του ψέματος, έτυχε να βρίσκομαι στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος την ώρα που μενόταν η μάχη κουκουλοφόρων και ΜΑΤ. Από εκεί είναι οι δύο φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο.



Αυτό που είδα εγώ λοιπόν, και φαίνεται με λίγη προσοχή στην παραπάνω φωτογραφία, είναι πως οι διαδηλωτές είχαν συσπειρωθεί στο κέντρο της πλατείας και προσπαθούσαν με παλαμάκια και συνθήματα να διαδηλώσουν ειρηνικά, παρόλο που είχαν πνιγεί στα χημικά, ενώ οι κουκουλοφόροι δρούσαν εμφανώς απομονωμένοι. Οι διαδηλωτές δεν πέταξαν τίποτα προς τη μεριά των ΜΑΤ. Ούτε τους γιουχάιζαν, παρά μόνο όταν τα ΜΑΤ αντί να πετούν δακρυγόνα στους κουκουλοφόρους τα πέταγαν -αναίτια- στο κάτω μέρος της πλατείας, δίπλα ή μέσα στον κόσμο.

Update: Δείτε και το παρακάτω βίντεο:


3η παράγραφος
Τρίτον. Οι «γνωστοί - άγνωστοι», οι αποκαλούμενοι και «ασφαλίτες» ή «προβοκάτορες», για χρόνια αμαυρώνουν τους αγνούς αγώνες της αριστεράς. Ας υποθέσουμε ότι όλοι οι αστυνομικοί, όλων των κυβερνήσεων, τους κάνουν πλάτες, διότι ζούμε σε ένα συγκεκαλυμμένο μετεμφυλιακό κράτος που στόχο έχει να χαλάσει το καλό όνομα της αριστεράς και τις αγαθές πορείες της. Οι συνδιαδηλωτές των «προβοκατόρων», γιατί δεν μπόρεσαν ούτε μία φορά όλα αυτά τα χρόνια να κάνουν αυτό που πέτυχαν οι αποκαλούμενοι «ακροδεξιοί» της πάνω πλατείας; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν απομόνωσαν και δεν μας έδειξαν ούτε έναν;

Πρώτον, το "συνδιαδηλωτές" όφειλε να είναι είναι σε εισαγωγικά. (Τόσα έχει βάλει, εδώ έκανε οικονομία;) Δεύτερον, αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά ειδικά στις 5 Μαΐου 2010, την ημέρα που κάηκε η Marfin, στην πλατεία Συντάγματος είχαμε πιαστεί στα χέρια με τους κουκουλοφόρους και έπεσε και λίγο ξύλο. Με τη διαφορά όμως ότι εμείς είμαστε πάντα άοπλοι, χωρίς αντιασφυξιογόνες μάσκες και δεν έχουμε πάει στη διαδήλωση με στόχο να δείρουμε, οπότε είναι λίγο δύσκολο να "πιάσουμε" κάποιον χωρίς να γίνει μάχη. Ωστόσο, έχω βρεθεί μπροστά σε περίπτωση που έχουμε απομονώσει 2-3 κουκουλοφόρους, τους οποίους τα ΜΑΤ μπορούσαν απλά να απλώσουν το χέρι τους και να τους πιάσουν, αλλά δεν το έκαναν. Γιατί;

4η παράγραφος
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι όλοι αυτοί που δημιουργούν τα επεισόδια είναι «προβοκάτορες και ασφαλίτες». Αυτό κατ’ αρχήν προϋποθέτει να υπάρχει κάποιος μηχανισμός και μάλιστα διαχρονικός. Μπορούμε να φανταστούμε ότι υπάρχει σε ελληνική δημόσια υπηρεσία (για την ΕΛ.ΑΣ. μιλάμε) ένας τόσο αποτελεσματικός μηχανισμός που κάνει τόσο καλά τη δουλειά του και επιπλέον είναι τόσο στεγανός που όλα αυτά τα χρόνια κανείς υπουργός και κανείς αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. δεν τον έχει αποκαλύψει; Αν είχαμε τόσο αποτελεσματική αστυνομία στις συνωμοσίες, θα ήταν καλύτερη και στην αστυνόμευση. Δεν μπορεί να κάνει ένα πράγμα καλά η ΕΛ.ΑΣ., κι αυτό να είναι μόνο οι προβοκάτσιες κατά της αριστεράς.

Μα σαφέστατα και υπάρχει ένας μηχανισμός και μάλιστα διαχρονικός! Ακόμα και ο πιο αδαής ξέρει ότι η ΕΛ.ΑΣ. από τον εμφύλιο (τουλάχιστον) και μετά έχει στηθεί με κύριο σκοπό την αντιμετώπιση του "εσωτερικού εχθρού". Και αυτός είναι ο τομέας στον οποίο "διαπρέπει". Από την άλλη, γιατί αυτός ο μηχανισμός να είναι μυστικός; Μια χαρά φανερός είναι. Σιγά μην δεν ξέρει ο εκάστοτε αρχηγός τι γίνεται. Εδώ επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη στήθηκε ολόκληρη υπηρεσία (μου διαφεύγει το όνομά της) μέλη της οποίας έχουν αποδεδειγμένα συμμετάσχει σε προβοκάτσια.

5η παράγραφος
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι «κουκουλοφόροι», οι «προβοκάτορες» βρίσκουν και κάνουν. Υπάρχει ένας φιλόξενος βιότοπος για τη δράση τους. Σίγουρα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ καθ’ ολοκληρίαν· ούτε έχουμε στοιχεία ότι πρόκειται για κάποιες συνιστώσες του συγκεκριμένου κόμματος. Πάντως, κάπου εκεί σιμά βρίσκεται και γι’ αυτό εμφανίζεται άμα τη εμφανίσει του ΣΥΡΙΖΑ. Καιρός λοιπόν είναι να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε και να κοιτάξουμε το πρόβλημα. Κυρίως, να κοιτάξουν στη γειτονιά τους ο κ. Τσίπρας και η παρέα του. Αν, φυσικά, νιώθουν ότι απειλούνται από τη δράση των μαυροφορεμένων «προβοκατόρων». Γιατί από τις ανέξοδες καταγγελίες της μεταπολίτευσης χορτάσαμε.

Εδώ είναι όλα τα λεφτά... Χωρίς ουσιαστικά κανένα στοιχείο, όπως κι ο ίδιος λέει, ο κ. Μανδραβέλης καταλήγει ότι για την ύπαρξη των κουκουλοφόρων και τα επεισόδια υπεύθυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Η "λογική" του είναι του στυλ: "ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι κι αυτό όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι." Το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί εντυπώσεις.

Για μένα το συμπέρασμα είναι ένα και σαφές. 

Οι κουκουλοφόροι εμφανίστηκαν στην διαδήλωση της προηγούμενης Τετάρτης για να μπορεί ο Πάσχος Μανδραβέλης να γράψει την επόμενη μέρα το παραπάνω αισχρό κείμενο.
Για να μπορεί κι ο εμετικός κ. Πάγκαλος να ρίξει το δικό του δηλητήριο.

Αν οι κουκουλοφόροι είχαν εμφανιστεί οποιαδήποτε άλλη μέρα, ο κ. Μανδραβέλης και η παρέα του θα έπρεπε να μιλήσουν για λαϊκή εξέγερση. Δεν θα είχαν αποδιοπομπαίο τράγο. Η ειρηνική και ακομμάτιστη διαμαρτυρία των πολιτών φαίνεται να έφερε σε αμηχανία όλες τις συνιστώσες του συστήματος κι έτσι είχαν αφήσει τους διαδηλωτές ήσυχους. Όταν όμως εμφανίστηκαν οι παρατάξεις, το σύστημα ξαναλειτούργησε με τον τρόπο που τόσα χρόνια ξέρει. Αλλά αυτή τη φορά η αντίθεση ήταν κραυγαλέα και έγινε αντιληπτή από όλους όσοι βρίσκονταν στο Σύνταγμα.

Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί ο αποδιοπομπαίος τράγος να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Σε αυτό δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση, πέρα από το ότι μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος από τους άλλους (για πολλούς λόγους, αλλά αυτό είναι θέμα για ξεχωριστό κείμενο).

Σημασία έχει ότι πλέον ο κόσμος που βρίσκεται στις πλατείες "δεν τσιμπάει" και δεν διαλύεται με το που ξεκινούν τη δράση τους οι προβοκάτορες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι την Τετάρτη οι προβοκάτορες κατά τις 18:00 είχαν πάει σπίτια τους, ενώ οι διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ. Τι λόγο είχαν να φύγουν οι "κουκουλοφόροι παρά τω ΣΥΡΙΖΑ" όταν μεγάλο μέρος όσων διαδήλωναν με τον ΣΥΡΙΖΑ έμειναν στην πλατεία;

Τέλος, υπάρχει και ένα βίντεο που μας έρχεται από την αδελφή (πλέον) Ισπανία που δεν βοηθάει καθόλου τα συμπεράσματα του κ. Μανδραβέλη: 

WHO IS THE VIOLENT? Barcelona police in CIUTADELLA infiltrated

Μένει κάποια στιγμή να γίνει κάτι αντίστοιχο κι εδώ για να πέσουν εντελώς οι μάσκες. (Όχι ότι δεν έχει γίνει, απλά δεν το έχουμε ακόμα σε βίντεο...)

Γ.

5 σχόλια:

  1. Δυο Πράγματα:
    α) Εικόνες από την "αντίδραση" στην κάτω πλατεία όταν επιτέθηκαν τα ΜΑΤ: http://youtu.be/4TCRjkodttM

    β) Να ποιος είναι ο πραγματικός κουκουλοφόρος: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13802940

    Η συζήτηση θα είναι πάντα η ίδια, τα κλασσικά ΜΜΕ δεν πρόκειται ποτέ να δουν κάτι διαφορετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α) Αυτό το βίντεο δεν το είχα δει Χάρη, ευχαριστώ για το λινκ. Θα το ενσωματώσω στο κείμενο.

    β) Ο Λουκάνικος ως πραγματικός αγωνιστής, δεν φοράει ποτέ κουκούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/6/11 22:41

    δε με λες ρε παλλικάρι , τουτος δω ο συνδικάλας του Τσίπρα δεν υπακούει την κομματική γραμμή ή ειναι της ασφάλειας (και αρα παίρνει δυο μισθόυς?)
    http://syrizaeydap.wordpress.com/2010/12/06/6-δεκέμβρη-’08/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω από που έβγαλες το συμπέρασμα ότι ο συντάκτης πρόκειται για "συνδικάλα του Τσίπρα". Αν έχεις στοιχεία που εγώ δεν μπορώ να τα βρω, σε παρακαλώ στείλε τα μου.

    Εγώ αυτό που βλέπω είναι μια αναδημοσίευση από τους ΣΧΣ (και συγκεκριμένα του Draluca) στο site της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΥΔΑΠ.

    Και προφανώς δεν μιλάει για σήμερα, μιλάει για το τι έγινε το 2008, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις συνηθισμένες διαδηλώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάρτε κι ένα σημερινό από το Σύνταγμα:
    http://youtu.be/CsyPETK7qag

    ΑπάντησηΔιαγραφή