31.5.07

Η δικαιοσύνη είναι τυφλή

Δεν ξέρω ποιος και γιατί είπε κάποτε αυτήν τη εξυπνάδα, πάντως είναι καιρός η ελληνική δικαιοσύνη να ανοίξει τα στραβά της, γιατί οι εισαγγελείς της τα έχουν κάνει σκατά.

Πριν από μερικές ημέρες αναφέρθηκα σε κάποιο υστερόγραφο στην περίπτωση του Παναγιώτη, του φοιτητή από τη Θεσσαλονίκη που προφυλακίστηκε για τα επεισόδια της 5/5/07. Διάβασα λοιπόν στην σημερινή (Τετάρτη) Ελευθεροτυπία ότι ο εισαγγελέας πρότεινε τη συνέχιση της προφυλάκισης του Παναγιώτη, την οποία θα κρίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης εντός των επομένων ημερών.

Δεν ξέρω τι να πω. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Ο εισαγγελέας έκρινε τον 19χρονο φοιτητή ύποπτο για την διάπραξη νέων αξιόποινων πράξεων, βασίζοντας το σκεπτικό του μόνο στις καταθέσεις των 2 αστυνομικών που δήλωσαν ότι τον αναγνώρισαν ως έναν από τους ταραξίες. Με το ίδιο ακριβώς κριτήριο τον είχε προφυλακίσει και η ανακρίτρια στις 8/5. Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχουν 2 βίντεο, ένα που δείχνει τους 4 κουκουλοφόρους που καίνε αμάξια και ένα που δείχνει τον Παναγιώτη την ίδια ώρα σε ένα πάρτι, 1,5 χιλιόμετρο μακριά. Οι λήψεις αυτές παρουσιάστηκαν στην ανακρίτρια και στον εισαγγελέα πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, αλλά αυτοί τα αγνόησαν. Ας πάρουμε όμως τα στοιχεία με τη σειρά.

Πρώτα απ’ όλα την καρμπόν κατάθεση των 2 αστυνομικών:

Ακολουθούν φωτογραφίες του Παναγιώτη από το πάρτι:

Η ταύτιση μεταξύ της περιγραφής των αστυνομικών και της εμφάνισης του Παναγιώτη είναι απόλυτη.

Ας δούμε τώρα τις φωτογραφίες των 4 κουκουλοφόρων:

Όσοι έχετε γρήγορο ίντερνετ, μπορείτε να δείτε και το βίντεο:

Ελληνική Τρομοκρατία - Προφυλάκιση Χωρίς Λόγο

Κανείς, μα κανείς, μα κανείς, πόσω μάλλον αυτός που πέταξε τη μολότοφ στο αυτοκίνητο, δεν μοιάζει με τον Παναγιώτη ούτε στο σωματότυπο ούτε στην ενδυμασία!

Πώς δικαιολογείται τότε η σύλληψη; Πολύ απλά, ο Παναγιώτης είχε την ατυχία να φοράει πράσινα all-star παπούτσια, όπως και ο συγκεκριμένος κουκουλοφόρος (στις φωτογραφίες δεν φαίνεται καλά το χρώμα των παπουτσιών του).

(Παρένθεση: Ο Παναγιώτης είχε επιπλέον την ατυχία να είναι ένας από τους 49 συλληφθέντες της πορείας της 8/3/07 στην Αθήνα. Εκτός του ότι οι συλληφθέντες αθωώθηκαν, οι δικαστές ζήτησαν να γίνει έρευνα για τον τρόπο που έγιναν οι συλλήψεις και συντάχθηκε το κατηγορητήριο. Οι αστυνομικοί όμως δεν τον ξέχασαν. Αντιθέτως, τον φακέλωσαν και σε πρώτη ευκαιρία του έδειξαν τι σημαίνει ΕΛ.ΑΣ.)

Η περιγραφή που έδωσαν οι αστυνομικοί όμως; Οι αστυνομικοί περιέγραψαν τον Παναγιώτη ακριβώς όπως ήταν ντυμένος τη στιγμή της σύλληψης, η οποία έγινε τουλάχιστον μια ώρα μετά τα επεισόδια. Ασφαλώς δεν γνώριζαν ότι κάποιος τράβηξε τη σκηνή με κάμερα που αποκαλύπτει την ψευδομαρτυρία τους. (Επίσης, στο βίντεο δεν φαίνονται πουθενά αστυνομικοί την ώρα του εμπρησμού, μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα.)

Εύλογα αναρωτιέται κανείς λοιπόν: Πώς είναι δυνατόν να πήρε μέρος ο Παναγιώτης στα επεισόδια; Αν όλα τα στοιχεία είναι αληθή, τότε: Ο Παναγιώτης διακτινίστηκε από ένα πάρτι ντυμένος με τα ρούχα Α για να πάει να κάψει ένα αυτοκίνητο 1,5 χιλιόμετρο μακριά. Έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο πιο ψηλός και πιο αδύνατος, ντυμένος με τα ρούχα Β, αλλά οι αστυνομικοί τον είδαν να το καίει "γεματούλης" με τα ρούχα Α. (!!!) Μετά, έβαλε πάλι τα ρούχα Α (επίσης πάχυνε και κόντυνε) και επέστρεψε στο πάρτι. Αρκετά αργότερα συνελήφθη. Νομίζω ότι τέτοιο σενάριο ούτε ο Μπέκετ, ούτε ο Πίντερ, ούτε ο Ιονέσκο διανοήθηκαν ποτέ να γράψουν κι ας είναι κορυφαίοι συγγραφείς του θεάτρου του Παραλόγου. (Βρήκαμε όμως τους συνεχιστές του έργου του Douglas Adams...)

Κι όμως, ανακρίτρια και εισαγγελέας (προφανώς φανατικοί του θεάτρου του Παραλόγου) αντί να προσπαθήσουν να γλιτώσουν το ρεζιλίκι, υιοθέτησαν αυτήν την εκδοχή ως πραγματική!

Στην πράξη δέχτηκαν πλήρως τις μαρτυρίες των αστυνομικών και αγνόησαν παντελώς τα 2 βίντεο, όταν για όλον τον υπόλοιπο (νοήμονα) κόσμο το οπτικό υλικό έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από 2 (καρμπόν) προφορικές μαρτυρίες.

Ο Παναγιώτης κατηγορείται επίσης για κατοχή εκρηκτικών υλών, οι οποίες όμως δεν βρέθηκαν ούτε πάνω του ούτε στο σπίτι του μετά από έρευνα. (Τι σόι κατοχή είναι τότε; Γερμανική;)

Σχετικά τώρα με το νομικό πλαίσιο για την προφυλάκιση, ακόμα κι αν ο Παναγιώτης δεν ήταν τρανταχτά αθώος, δεν θα έπρεπε να προφυλακιστεί. Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:

«Η πρόσφατη (από 5-5-2007) σύλληψη και η, εν συνεχεία, προσωρινή κράτηση του 19χρονου φοιτητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Α.Π.Θ., με τις βαρύτατες κατηγορίες της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, έκρηξης, διακεκριμένης φθοράς, διατάραξης οικιακής ειρήνης και διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, επαναφέρει στο προσκήνιο με τον πλέον έντονο και εμφαντικό τρόπο το ζήτημα της αυστηροποίησης στο χώρο της Ποινικής Δικαιοσύνης και της μακροχρόνιας εμμένουσας καταχρηστικής επιβολής της προσωρινής κράτησης, κατά παραβίαση των κανόνων και της ιεραρχικής σειράς, που επιβάλλει το άρθρο 282 παρ. 3 Κ.Π.Δ.

Είναι πραγματικά πρωτοφανές, και σαφέστατα εκτός του γράμματος και του πνεύματος του Νόμου, να προφυλακίζεται ένας 19χρονος αριστούχος φοιτητής, με λευκό ποινικό μητρώο, με γνωστή διαμονή στη χώρα και χωρίς την παραμικρή υπόνοια ότι είναι ύποπτος φυγής.

Είναι γνωστό ότι ο Νόμος κατατάσσει ως τελευταία, στη σειρά, την επιλογή της προφυλάκισης, προτάσσοντας ως πρώτη εκείνη του να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος και δεύτερη την επιβολή των περιοριστικών όρων.»

Επομένως, με βάση τα όσα λέει ο Δ.Σ.Θ., η προφυλάκιση του Παναγιώτη είναι και παράνομη.

Μόνη ελπίδα πλέον είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να κρίνει άκυρη την προφυλάκιση του Παναγιώτη, διαφορετικά θα πρέπει να περιμένει μέχρι τη δίκη (όπου λογικά θα αθωωθεί πανηγυρικά για δεύτερη φορά). Και το ερώτημά μου είναι: Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για την καταστροφή της ζωής και της καριέρας του Παναγιώτη; Ποιοι είναι αυτοί που τον κλείνουν στην φυλακή χωρίς στοιχεία ενοχής, αλλά με στοιχεία αθωότητας; Ποιοι είναι αυτοί που ψευδομαρτυρούν για να φυλακίσουν έναν 19χρονο φοιτητή λες και είναι ο χειρότερός τους εχθρός; (Η Χούντα θα τους ζήλευε.) Με ποια κριτήρια έγιναν αυτοί υπάλληλοι του κράτους; Και για ποιο λόγο θα πρέπει να τους ανεχτούμε εμείς στο μέλλον;

Δεν καταλαβαίνουν ότι οι πράξεις τους πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα; Δεν καταλαβαίνουν ότι ο πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του προς την δικαιοσύνη; Και ποιον θα ωφελήσει αυτή η κατάσταση; Ποιο δικαστικό αποτέλεσμα μπορεί πλέον να θεωρηθεί δίκαιο, όταν από μια απλή κλήση ως τη δίκη της 17Ν το δικαστήριο καλύπτει πλήρως τα λάθη (εσκεμμένα ή μη) της αστυνομίας, ή ακολουθεί κατά γράμμα της προσταγές της κυβέρνησης; (ωραία ανεξαρτησία)

Μόνη ελπίδα έχει μείνει πια η ύπαρξη βίντεο από το εκάστοτε συμβάν (βλέπε Κύπριος φοιτητής και «ζαρντινιέρα»), αν και όπως βλέπουμε ακόμα κι αυτή προκλητικά αγνοείται. Η μόνη φωτεινή εξαίρεση στα πεπραγμένα της ελληνικής δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια ήταν η αθώωση των 49 συλληφθέντων στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που με προβληματίζει έντονα, με βάση τα παραπάνω. Εκτός από τον Παναγιώτη, το ίδιο βράδυ συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν άλλοι 2 νεαροί, για τους οποίους δυστυχώς δεν υπάρχει βίντεο που να αποδεικνύει την αθωότητά τους (λες και μέτρησε). Ο τρόπος σύλληψης του Παναγιώτη εγείρει σοβαρότατες αμφιβολίες και για την εγκυρότητα της δικής τους σύλληψης. Ο Παναγιώτης λογικά θα αθωωθεί. Άραγε τι ελπίδες έχουν αυτοί να αποφυλακιστούν και αργότερα να αθωωθούν χωρίς βίντεο;

Αηδιασμένος,

Γεράσιμος

Υ.Γ. Μεγάλο κομμάτι από το κείμενο, καθώς και οι φωτογραφίες και το βίντεο πάρθηκαν από το blog του Γιώργου Μαργαρίτη. (Ευχαριστώ Γιώργο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου