6.5.10

Ποιος (δεν) φταίει;

(Κατήφορος)

φωτο: TVXS

Χτες το βράδυ ήμουν οργισμένος, αλλά σχετικά ήρεμος. Τώρα, που έχουν επιβεβαιωθεί κάποια πράγματα, τα έχω πάρει στο κρανίο.


Από τη μια έχουμε μια ομάδα κουκουλοφόρων, της οποίας οι ενέργειες πάντα αποπροσανατολίζουν από την ουσία, ακυρώνουν τον αγώνα και τη διαμαρτυρία χιλιάδων ανθρώπων (μέσα στους οποίους κρύβονται, οι τσάμπα μάγκες) και διευκολύνουν απίστευτα την εκάστοτε εξουσία.
Είτε είναι εντελώς ηλίθιοι και δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν είτε είναι βαλτοί από το οργανωμένο (παρα)κράτος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δεν ξέρω αν μπορώ (ή αν πρέπει) να τους ξεχωρίζω πλέον.
Για τους δεύτερους δεν έχει νόημα να γράψω, αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής τους, αυτή είναι η "δουλειά" τους. Προβοκάτορες.
Όσο για τους πρώτους, οι άνανδρες ενέργειές τους είναι πάντα καταδικαστέες. Αν ήταν μάγκες, θα πήγαιναν μπροστά, μόνοι τους, χωρίς την κάλυψη του πλήθους, με κουκούλες ή χωρίς, δεν με απασχολεί, να χτυπηθούν με τα ΜΑΤ, ή όποιον άλλο θεωρούν εχθρό. Αν ήταν μάγκες, δεν θα έσπαγαν βιτρίνες ή στάσεις απλά και μόνο επειδή δεν κατάφεραν να σπάσουν την τζαμαρία μιας τράπεζας. Αν ήταν μάγκες, δεν θα έβαζαν φωτιά σε ένα απροστάτευτο (και ασφαλισμένο) κτίριο, είτε ήξεραν ότι υπάρχουν άνθρωποι μέσα είτε όχι.

Από χθες κάποιοι από αυτούς είναι και δολοφόνοι. Η πυρκαγιά στην τράπεζα ήταν οργανωμένος εμπρησμός. Είχε προσχεδιαστεί και εκτελέστηκε με ακρίβεια. (Και επιπλέον θυμίζει τον τρόπο που καίνε οι τραμπούκοι ανεγκέφαλοι χούλιγκανς ο ένας τα γραφεία συνδέσμων του άλλου.)

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Θέλω να τους δω να συλλαμβάνονται και να πηγαίνουν φυλακή. (Και αυτό το λέει η ήρεμη πλευρά μου. Γιατί η οργισμένη...)

Όπως επίσης θέλω να δω την στάση του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, που τους παρέχει κάλυψη τόσα χρόνια.


Αλλά αυτή είναι η μια πλευρά.

Γιατί από την άλλη έχουμε μια τράπεζα. Και το κτίριο και την επιχείρηση.

Πλέον επιβεβαιώνεται από διάφορες πηγές ότι το κτίριο δεν είχε έξοδο κινδύνου, δεν είχε εγκεκριμένο σύστημα πυρασφάλειας και δεν είχε άθραυστα τζάμια (όπως αποδείχτηκε). Επιπλέον, οι υπάλληλοι είχαν απειληθεί με απόλυση αν έφευγαν και ήταν κλειδωμένοι μέσα για την ασφάλειά τους. Για την ασφάλειά τους!

Το επαναλαμβάνω γιατί δεν το χωράει ο νους μου: Ένα κτίριο με μια μόνο έξοδο, είχε αυτήν την έξοδο κλειδωμένη!

Ωστόσο, αυτό που με προβληματίζει και με εξοργίζει περισσότερο είναι η στάση του εργοδότη. Ήξεραν, και δεν μπορούν να αρνηθούν ότι ήξεραν, πως η συγκεκριμένη τράπεζα είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι στόχος χθες. Και ήξεραν ότι σε μια ενδεχόμενη επίθεση οι υπάλληλοί τους δεν θα ήταν ασφαλείς. Κι όμως δεν τους άφησαν να φύγουν. (Προφανώς όχι κλείνοντας πόρτα, αλλά με την απειλή απόλυσης.)

Το τραγικό είναι πως από την ώρα που ξεκίνησε η επίθεση στην τράπεζα μέχρι την εξάπλωση της φωτιάς, υπήρχε λίγος χρόνος. Ίσως όχι πάνω από 5 λεπτά, αλλά υπήρχε. Αν μια από τις παραπάνω παραμέτρους ήταν διαφορετική, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι θάνατοι. Αν, αν, αν...

Το ερώτημα τώρα είναι γιατί η τράπεζα, ο εργοδότης, δεν τους προστάτεψε; Γιατί τους άφησε εκεί ως υποψήφιες Ιφιγένειες; Δεν μπορώ να φανταστώ, δεν μπορώ να μπω στη θέση του εργοδότη που αδιαφορεί για τους υπαλλήλους του. Μπορεί μιας μέρας δουλειά να ζυγιστεί με το ρίσκο απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής;


Και η (κανονική) αστυνομία πού ήταν; Γιατί δεν υπήρχε ούτε μια διμοιρία των ΜΑΤ στη γύρω περιοχή; Μια διμοιρία θα ήταν αρκετή για να τους προλάβει πριν σπάσουν το τζάμι. Πριν ρίξουν την βενζίνη (ή ό,τι άλλο ήταν). Πριν ρίξουν τις μολότωφ.
Η στάση της αστυνομίας χθες θυμίζει την αντίστοιχη του Δεκέμβρη του 2008. Για 2 ημέρες άφησαν την Αθήνα απροστάτευτη στα χέρια οποιουδήποτε βάνδαλου, ώστε στο μεταξύ η κοινή γνώμη να ζητήσει "μόνη της" από την αστυνομία να ελέγξει το χάος, "με κάθε κόστος." Όπως και έγινε. Το ίδιο πάει να γίνει και τώρα.

update: Πηγαίνωντας να αφήσω ένα λουλούδι μπροστά στην τράπεζα πριν πάω στο Σύνταγμα, συνειδητοποίησα πόσο κοντά είναι τράπεζα στην οδό Κοραή. Όποιος έχει κατέβει σε 1-2 μεγάλες πορείες τα τελευταία χρόνια, ξέρει ότι στον πεζόδρομο της Κοραή, γωνία με τη Σταδίου, υπάρχουν πάντα 1-2 διμοιρίες. Καθώς και 1-2 στον δρόμο απέναντι. (θα ανεβάσω και φωτό όταν επιστρέψω στην Αθήνα.) Από εκείνο το σημείο προλάβαιναν τους κουκουλοφόρους πριν σπάσουν καν το τζάμι. Την Τετάρτη 5/5 γιατί δεν ήταν εκεί;

update του update (10/5): Αντί για φωτογραφία λινκάρω το βίντεο που ανέβασε ο Έλικας από την πορεία: ATHENS, 5/5/10 Στο βίντεο φαίνεται ότι το κομμάτι της πορείας που ήταν ο Έλικας είχε γύρω του ΜΑΤατζήδες. Ειδικά γύρω στο 1:05 και μετά θα δείτε ότι στο κάτω μέρος του πεζόδρομου της Κοραή υπάρχει μια ατελείωτη σειρά από ΜΑΤ. Όταν όμως περάσαμε εμείς λίγο αργότερα (πρέπει να ήταν 10-15 λεπτά μετά) δεν υπήρχε κανείς τους. - Τέλος update.


Επομένως, η τράπεζα έδειξε εγκληματική αμέλεια, η αστυνομία (σκόπιμα;) ολιγώρησε και μια ομάδα φασιστόμουτρων οργάνωσε έναν εμπρησμό και διέπραξε μια ομαδική ανθρωποκτονία.

4 άνθρωποι πέθαναν, ο ένας μάλιστα πριν γεννηθεί. Γιατί;

Για να σπάσει η κυβέρνηση το κύμα των αντιδράσεων απέναντί της; Για να διώξει τον κόσμο από τις διαδηλώσεις; Για να φύγει η συζήτηση από τα νέα μέτρα και ο νόμος να ψηφιστεί άρον άρον;

Για να βγει ο Βγενόπουλος, ως νέος Πεισίστρατος στην αγορά και να κάνει δηλώσεις; (αλλά διάβασε εδώ και δες το βίντεο στο τέλος)

Για να χαρούν ορισμένα μαλακισμένα που νομίζουν ότι έτσι κάνουν "επανάσταση";

Γιατί;


Γ.


Υ.Γ.1 Να δω τι θα γίνει σήμερα...

Υ.Γ.2 Διαβάστε και το σχετικό κείμενο του zaphod: Tι να πει κανεις;

Υ.Γ.3 Ο Στάθης τα γράφει καλύτερα από μένα: Ναυτίλος

Υ.Γ.4 Γιατί γράφω τέτοια κείμενα, αφού με χαλάνε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου