27.5.10

Όταν ο Αδριανόπουλος συνάντησε τον Ισοκράτη

(Πίστευε και μη ερεύνα)

Μια φορά είπα κι εγώ ότι θα κοιμηθώ νωρίς (δηλ. πριν τις 2), αλλά δεν με θέλει...

Διάβαζα πριν λίγο τον Zaphod που τα χώνει πάλι στον Αδριανόπουλο. Αφορμή ένα κείμενο του τελευταίου.

Εγώ θα σταθώ σε ένα σημείο, που είναι κατά τη γνώμη μου και το πιο ενδιαφέρον. Ο κ. Αδριανόπουλος αναφέρει ένα ρητό του Ισοκράτη, το οποίο όμως είναι πλαστό:

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία."

Όπως μας έχει πληροφορήσει πολλάκις ο Νίκος Σαραντάκος, το πιο κοντινό σε περιεχόμενο κείμενο του Ισοκράτη είναι το εξής (σε πρόχειρη μετάφραση):

"Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους."

Περισσότερες πληροφορίες στο πιο πρόσφατο σχετικό κείμενό του: Ο χακεμένος Ισοκράτης στην καμένη τράπεζα


Ένα σύντομο σχόλιο: Αν η έρευνα του κ. Αδριανόπουλου για τα υπόλοιπα που κατά καιρούς γράφει είναι ανάλογη αυτής που έκανε για το ρητό του Ισοκράτη, τότε... καλά κρασιά...
(Και υπάρχει προηγούμενο όπως έγραφε ο Zaphod την προηγούμενη φορά.)


Άντε καληνύχτα...


Γ.


Υ.Γ. Η αδιάφορη πληροφορία της ημέρας: Το κείμενο γράφτηκε υπό τους ήχους της πιο φονικής μάχης της ταινίας Platoon, που παίζει τώρα στο STAR.

Υ.Γ.2 Κάνοντας λίγη έρευνα, ανακάλυψα ότι στον Ισοκράτη ανήκει κι ένα δεύτερο πολύ γνωστό ρητό, αν και ελάχιστος κόσμος το ξέρει:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου