31.5.10

"Συγγνώμη, μήπως μπορώ να μάθω τι κάνατε με τους πολίτες μου;"

("Τους οποίους απαγάγατε νύχτα μαζί με το πλοίο τους σε διεθνή ύδατα;")

Αιματηρό ρεσάλτο Ισραηλινών στο «στολίσκο της ελευθερίας»

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι "αυτή την ώρα προέχει η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και η επιστροφή τους στην πατρίδα" και "το Ισραήλ έχει υποχρέωση να μας προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες".

Μια στγμή ρε παιδιά. Τα σκάφη ήταν σε διεθνή ύδατα, κι επομένως ήταν έδαφος της χώρας στην οποία ανήκουν (είτε ελληνικά είτε τουρκικά). Σε ό,τι μας αφορά άμεσα, η έφοδος των Ισραηλινών και η κατάληψη των ελληνικών πλοίων είναι κατοχή εδάφους ξένης χώρας.

Δεν θα έπρεπε το Υπ.Εξ. μας να απαιτήσει (όχι να ζητήσει, να απαιτήσει) την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών πλοίων;

Παρεμπιπτόντως, για τον ίδιο ακριβώς λόγο οι επιβάτες των πλοίων είχαν το δικαίωμα (και ίσως την υποχρέωση) να υπερασπιστούν το πλοίο τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Δηλαδή έπρεπε να πετάξουν τους Ισραηλινούς στη θάλασσα. Ήταν επιλογή τους να αντισταθούν ειρηνικά (οι περισσότεροι τουλάχιστον). Οι πειρατές, είτε Σομαλοί είτε Ισραηλινοί, δεν παύουν να είναι πειρατές.

Σχετικά με τις πληροφορίες, δεν θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να φροντίσει να είναι ενήμερο έτσι κι αλλιώς; Θα είναι οι πληροφορίες του Ισραήλ αξιόπιστες; (Για την ώρα πάντως κινούνται στα πλαίσια της προπαγάνδας.)

Και πάλι, αν θες να λέγεσαι σοβαρή χώρα, δεν ζητάς πληροφορίες. Απαιτείς εξηγήσεις.


Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου