31.5.10

"Συγγνώμη, μήπως μπορώ να μάθω τι κάνατε με τους πολίτες μου;"

("Τους οποίους απαγάγατε νύχτα μαζί με το πλοίο τους σε διεθνή ύδατα;")

Αιματηρό ρεσάλτο Ισραηλινών στο «στολίσκο της ελευθερίας»

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι "αυτή την ώρα προέχει η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και η επιστροφή τους στην πατρίδα" και "το Ισραήλ έχει υποχρέωση να μας προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες".

Μια στγμή ρε παιδιά. Τα σκάφη ήταν σε διεθνή ύδατα, κι επομένως ήταν έδαφος της χώρας στην οποία ανήκουν (είτε ελληνικά είτε τουρκικά). Σε ό,τι μας αφορά άμεσα, η έφοδος των Ισραηλινών και η κατάληψη των ελληνικών πλοίων είναι κατοχή εδάφους ξένης χώρας.

Δεν θα έπρεπε το Υπ.Εξ. μας να απαιτήσει (όχι να ζητήσει, να απαιτήσει) την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών πλοίων;

Παρεμπιπτόντως, για τον ίδιο ακριβώς λόγο οι επιβάτες των πλοίων είχαν το δικαίωμα (και ίσως την υποχρέωση) να υπερασπιστούν το πλοίο τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Δηλαδή έπρεπε να πετάξουν τους Ισραηλινούς στη θάλασσα. Ήταν επιλογή τους να αντισταθούν ειρηνικά (οι περισσότεροι τουλάχιστον). Οι πειρατές, είτε Σομαλοί είτε Ισραηλινοί, δεν παύουν να είναι πειρατές.

Σχετικά με τις πληροφορίες, δεν θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να φροντίσει να είναι ενήμερο έτσι κι αλλιώς; Θα είναι οι πληροφορίες του Ισραήλ αξιόπιστες; (Για την ώρα πάντως κινούνται στα πλαίσια της προπαγάνδας.)

Και πάλι, αν θες να λέγεσαι σοβαρή χώρα, δεν ζητάς πληροφορίες. Απαιτείς εξηγήσεις.


Γ.

28.5.10

Facebook, αυτός ο διάολος

(Ουουου, 666, που θα έλεγε και η Λουκά)

Δεν με θέλει ο ύπνος. Δεν με θέλει...

Περιμένοντας τα μαλλιά μου να στεγνώσουν για να πέσω για ύπνο, είπα να κάνω λίγο zapping. Έπεσα λοιπόν σε μια εκπομπή στην Ετ3 (σε επανάληψη) με θέμα το facebook και καλεσμένη την καθηγήτρια του Αριστοτελείου Παν/μιου Τέσσα Δουλκέρη.

Το συμπέρασμα;

Δεν υπάρχει καμμία μα καμμία περίπτωση να καταλάβει η γενιά των γονιών μας τη σημασία του ίντερνετ, το νόημα των sites κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τα προβλήματα/ανησυχίες/τρόπους επικοινωνίας της σύγχρονης νεολαίας...

Ειπώθηκαν πολλά που με έβγαλαν από τα ρούχα μου, αλλά δεν έχω δυνάμεις τέτοια ώρα να μπω σε (πολλές) λεπτομέρειες, οπότε θα προσπαθήσω να αναφέρω τα πιο σημαντικά.

Καταρχάς, η συζήτηση αφορούσε μια έρευνα που συντόνιζε η συγκεκριμένη καθηγήτρια κατά την οποία, αν κατάλαβα καλά, οι φοιτητές της περνούσαν ώρες στο facebook, κάνοντας τσατ, ανεβάζοντας λινκ, παίζοντας παιχνίδια κλπ κλπ, ό,τι δηλαδή κάνει σχεδόν κάθε χρήστης του fb.

(Παρεμπιπτόντως, και γαμώ τις έρευνες, γιατί να μην βρίσκω κι εγώ κάτι τέτοια θέματα;)

Υποθέτω κομμάτι της έρευνας ήταν και η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου από χρήστες του fb. Δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν πέτυχα τη συζήτηση από την αρχή, αλλά έτσι συμπέρανα από ό,τι ειπώθηκε μετά.

Οι καμπάνες άρχισαν να χτυπάνε στα σχόλια της κ. Δουλκέρη σχετικά με τις απαντήσεις στην ερώτηση "γιατί χρησιμοποιείτε το facebook;"

Καμπανάκι πρώτο:
Στην καθηγήτρια-ερευνήτρια φαινόταν περίεργο ότι ένα σεβαστό ποσοστό (δεν κράτησα το ακριβές νούμερο) χρηστών του fb ψάχνουν να βρουν παλιούς φίλους και συμμαθητές. Έπρεπε να δείτε το μειδίαμά της όταν το ανέφερε στους παρουσιαστές της εκπομπής. (Να νιώσω προσβεβλημένος τώρα ή μετά;)

Καμπανάκι δεύτερο:
Εξίσου περίεργο ως αδιανόητο για αυτήν ήταν πως το 9% ψάχνει να κάνει φίλους μέσω fb. (Για να μην αναφερθώ στην αντίδρασή της στο ποσοστό 3% που ψάχνει σεξουαλικό σύντροφο.) Σε ελεύθερη απόδοση η άποψή της ήταν: "Μα είναι δυνατόν νέοι άνθρωποι που πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, βγαίνουν σε καφέ/μπαρ, πηγαίνουν σε χώρους άθλησης κλπ κλπ να ψάχνουν για φίλους στο ίντερνετ; Να ήταν ηλικιωμένοι ή άρρωστοι, να το καταλάβω."

Μάταια προσπαθούσε ο νεαρός παρουσιαστής να της εξηγήσει ότι δεν είναι κάτι αφύσικο, κι ότι τα ποσοστά του φαίνονται μικρά σε σχέση με την δική του εμπειρία στο fb.

Καμπανάκι τρίτο (τι καμπανάκι, καμπανάρα):
Στη συνέχεια η ερευνήτρια αναφέρθηκε σε μια κοινή (?) έρευνα με κάποιον συνάδελφό της από το Παν/μιο του Liverpool. Εκεί έψαχναν όπως είπε φοιτητές εθισμένους στο facebook. Ήθελαν 10, βρήκαν 12. (Ως εδώ καλά, αν και τι σόι στατιστικό δείγμα είναι 10 άτομα, μόνο αυτοί ξέρουν...)

Ποιος είναι ο ορισμός όμως του εθισμένου στο fb κατά αυτήν; "Η είσοδος στην ιστοσελίδα μια φορά την ημέρα" (!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

(Προσέξτε: Όχι τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ή πάνω από τόσες ώρες την ημέρα. Μια φορά την ημέρα!)

Σοκ πρώτο: Με βάση αυτόν το ορισμό, είμαι βαριά εθισμένος. (Μάλιστα... Κοιτάω και τα email μου πάνω από μια φορά την ημέρα. Είμαι εθισμένος και στα email;)

Σοκ δεύτερο: Βρήκαν μόνο 12 άτομα σε ολόκληρο campus που μπαίνουν στο fb μια φορά την ημέρα; Μόνο 12; Εγώ σου βρίσκω 200 σε μια ώρα! Ανοίγω και γκρουπ άμα λάχει με θέμα: "Μπορώ να μαζέψω 100.000 άτομα που μπαίνουν στο facebook μια φορά την ημέρα"!


Κάπου εκεί συμπέρανα ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Δεν υπάρχει ελπίδα, γιατί αν μια καθηγήτρια με 4 πτυχία (2 εκ των οποίων είναι σχετικά με το αντικείμενο της έρευνας) δεν μπορεί αντιληφθεί γιατί οι νεότερες γενιές χρησιμοποιούν το facebook (και το internet κατ' επέκταση), τότε την κάτσαμε τη βάρκα...


Πέρα από την πλάκα, βλέποντας το θέμα από την επιστημονική του πλευρά, με προβληματίζει το ότι η επικεφαλής ερευνήτρια αντιμετωπίζει το facebook ως "αρρώστια" παρά ως κοινωνικό φαινόμενο. Πώς θα μπορέσω να δεχτώ τα συμπεράσματά της ως έγκυρα όταν ξέρω ότι είναι προκατειλημμένη (ακόμα και σε θέματα που δεν έχουν άμεση σχέση με το fb, όπως τα "προβλήματα" επικοινωνίας των νέων);


Καλά να πάθω. Καλά να πάθω...


Γ.


Υ.Γ. Τώρα θα πρέπει να ξαναμπώ στο fb για να ανεβάσω το link του post, %&*# τον εθισμό μου μέσα...

27.5.10

Όταν ο Αδριανόπουλος συνάντησε τον Ισοκράτη

(Πίστευε και μη ερεύνα)

Μια φορά είπα κι εγώ ότι θα κοιμηθώ νωρίς (δηλ. πριν τις 2), αλλά δεν με θέλει...

Διάβαζα πριν λίγο τον Zaphod που τα χώνει πάλι στον Αδριανόπουλο. Αφορμή ένα κείμενο του τελευταίου.

Εγώ θα σταθώ σε ένα σημείο, που είναι κατά τη γνώμη μου και το πιο ενδιαφέρον. Ο κ. Αδριανόπουλος αναφέρει ένα ρητό του Ισοκράτη, το οποίο όμως είναι πλαστό:

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία."

Όπως μας έχει πληροφορήσει πολλάκις ο Νίκος Σαραντάκος, το πιο κοντινό σε περιεχόμενο κείμενο του Ισοκράτη είναι το εξής (σε πρόχειρη μετάφραση):

"Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους."

Περισσότερες πληροφορίες στο πιο πρόσφατο σχετικό κείμενό του: Ο χακεμένος Ισοκράτης στην καμένη τράπεζα


Ένα σύντομο σχόλιο: Αν η έρευνα του κ. Αδριανόπουλου για τα υπόλοιπα που κατά καιρούς γράφει είναι ανάλογη αυτής που έκανε για το ρητό του Ισοκράτη, τότε... καλά κρασιά...
(Και υπάρχει προηγούμενο όπως έγραφε ο Zaphod την προηγούμενη φορά.)


Άντε καληνύχτα...


Γ.


Υ.Γ. Η αδιάφορη πληροφορία της ημέρας: Το κείμενο γράφτηκε υπό τους ήχους της πιο φονικής μάχης της ταινίας Platoon, που παίζει τώρα στο STAR.

Υ.Γ.2 Κάνοντας λίγη έρευνα, ανακάλυψα ότι στον Ισοκράτη ανήκει κι ένα δεύτερο πολύ γνωστό ρητό, αν και ελάχιστος κόσμος το ξέρει:

26.5.10

Υπουργός με σπόνσορα

(Πώς λέμε Skoda Ξάνθη; Ε, Siemens Μαντέλης)

Με σοκάρει η απάθεια και το θράσος με τα οποία ο Τάσος Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, χαρακτηρίζει ως "χορηγία" τα 200.000 ευρώ που του έδωσε η Siemens:

Τ. Μαντέλης: Πήρα 200 χιλ. ευρώ από τη Siemens

O κ. Μαντέλης θεωρεί φυσιολογικό ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών να παίρνει χρήματα από μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Εγώ όχι.

Αλλά έχω και μια απορία:

Αν οι χορηγίες είναι νόμιμες, τότε γιατί ο πρώην υπουργός ζήτησε από τον κουμπάρο του να ανοίξει λογαριασμό; Γιατί δεν άνοιξε τον λογαριασμό στο όνομά του;

Αρκετά.


Γ.

24.5.10

Για όποιον θέλει να ξέρει που πήγαν τα λεφτά

(Ε ρε γλέντια...)

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Έρμιππος έκατσε κι έκανε αυτό που δεκάδες δημοσιογράφων (κατ' όνομα) δεν έκαναν (δηλ. σωστά τη δουλειά τους).

Συνόψισε σε 3 κείμενα το πώς χρεώθηκε το ελληνικό δημόσιο υπέρογκα ποσά για την προμήθεια ιατρικών υλικών και γιατί συνεχίζει να τα αγοράζει χωρίς διαγωνισμούς σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από ό,τι οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Να σημειώσω μόνο ότι αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει από το 2001 και ότι όλα τα κόμματα ήταν ενήμερα για την απάτη τουλάχιστον από το 2003. (Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση της ΝΔ το 2003 όταν ήταν στην αντιπολίτευση και πώς άλλαξε από το 2004 και μετά όταν έγινε κυβέρνηση. Αποκαλύπτει ακριβώς ποιος κυβερνούσε/κυβερνάει αυτή τη χώρα.)

Διαβάστε:

Για όποιον θέλει να ξέρει που πήγαν τα λεφτά

Που πήγαν τα λεφτά; Επεισόδιο 2ο

Που πήγαν τα λεφτά. Μέρος 3ο

Που πήγαν τα λεφτά. Η χρυσή τριετία του πρέσβεως. (26/5)


Περαστικά.


Γ.


Υ.Γ.1 Update 26/5: 2 νέα άρθρα του Έρμιππου:

Τα χρυσοπληρωμένα φίλτρα και τα απόκρυφα (ΦΕΚ) των πιράνχας της Σιών

Το έγκλημα θα το βρείτε στα δημόσια έγγραφα. Μην ψάχνετε αλλού.



22.5.10

Για να μην πεις ότι δεν ήξερες

Την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ, μετά την πορεία, στο tvxs ανέβηκε η εξής είδηση:

Αγανακτισμένοι πολίτες ή κάτι άλλο;

Αντιγράφω:

Εντύπωση και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε στην απεργιακή εκδήλωση στην Αθήνα, η παρουσία μιας ομάδας περίπου 50-100 πολιτών στην πλατεία Συντάγματος. Η ομάδα αυτή περίμενε την πορεία να φτάσει στην πλατεία κρατώντας σημαίες που έμοιαζαν με αυτές της ΓΣΕΕ. χωρίς όμως να είναι ίδιες.

Οταν η πορεία έφτασε στην πλατεία,οι οι ίδιοι άνθρωποι άρχισαν να βρίζουν την ΓΣΕΕ(«που είναι η γαμ...η ΓΣΕΕ») φωνάζοντας συγχρόνως το σύνθημα «Να καεί να καεί το μπ.. η Βουλή» και επιχείρησαν να επιτεθούν εναντίον του Κοινοβουλίου.

Στην πορεία της 5/5/2010 το ίδιο συνέβη με κάποιους που κρατούσαν τις σημαίες του ΠΑΜΕ και καλούσαν τον κόσμο να επιτεθεί στη Βουλή. (ΚΚΕ: Προβοκάτσια μελών της Χρυσής Αυγής στην πορεία του ΠΑΜΕ)

Αντίθετα όμως με όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα όταν πολλοί διαδηλωτές ιδίως από το μπλοκ του ΠΑΜΕ, πήραν μέρος στην επίθεση, αυτή την φορά ελάχιστοι από όσους συμμετείχαν στην πορεία τους ακολούθησαν και το μικροεπεισόδιο που δημιουργήθηκε στα σκαλοπάτια του Αγνωσστου Στρατιώτη σταμάτησε σύντομα.


Επιπλέον υπάρχει η μαρτυρία του στελέχους του Συνασπισμού, Παναγιώτη Πατσακιού, ο οποίος ανέφερε στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" ότι τα άτομα αυτά ήταν μοιρασμένα σε υποομάδες των 3-5 και μια από αυτές τις ομάδες κρατούσε τη σημαία της νεολαίας Συνασπισμού (όταν η ν. ΣΥΝ βρισκόταν ακόμα πολύ πίσω). Ο μάρτυρας ζήτησε να του πουν ποιοι είναι και τι δουλειά έχουν εκεί και τους πήρε τη σημαία. Ακούστε το σχετικό κομμάτι της ραδιοφωνικής συνομιλίας (από 37:00 έως 40:00, δεν χρειάζεται να ακούσετε όλη την εκπομπή): Δυο γάιδαροι μαλώνανε - 21 Μάι 2010

Όσο για την ταυτότητα αυτών των ατόμων, όλες οι μαρτυρίες δείχνουν προς τον χώρο της ακροδεξιάς και ειδικά προς μέλη της Χρυσής Αυγής. Χαρακτηριστικό είναι και το συμβάν στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της τελευταίας πορείας με τον μετανάστη που πουλούσε νερά. (ορισμένες πληροφορίες εδώ: athens indymedia σχόλιο 1172652)


Η εμφάνιση στις πορείες (ακροδεξιών) ομάδων που κρατούν σημαίες κομμάτων της αριστεράς και συνδικάτων και ωθούν τον κόσμο να επιτεθεί στη Βουλή είναι άκρως ανησυχητική. Στις 5/5 ο Καρατζαφέρης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα επεισόδια έξω από τη Βουλή για να στοχοποιήσει το ΚΚΕ, όπως είχε κάνει και το 2008 με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι το πρώτο (ή μήπως το δεύτερο;) βήμα στην προσπάθεια της ακροδεξιάς να αμαυρώσει τους αντιπάλους της και να οδηγηθεί στην εξουσία εκφυλίζοντας και καταλύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς (που υπολειτουργούν). Η μέθοδος είναι γνωστή. Όπως και στο παρελθόν (βλέπε Γερμανία), θα εκμεταλλευτεί τη δύσκολη οικονομική (και κοινωνική) συγκυρία, η οποία σε συνδυασμό με το συνεχώς υποβαθμιζόμενο μορφωτικό επίπεδο θα δημιουργήσει ανασφάλεια και μίσος (τα βασικά "πατήματα" του φασισμού) και θα τραβήξει κόσμο προς το μέρος της.

Εξίσου βασικό είναι να μας πιάσει στον ύπνο. Να μην καταλάβουμε τι συμβαίνει και πού πάνε τα πράγματα.

Τώρα όμως ξέρεις.


Γ.


Υ.Γ. Η άλλη είδηση της ημέρας:

Μήνυση για την εισβολή στο Στέκι των Μεταναστών

Το έχω γράψει και στο παρελθόν νομίζω (αλλά βαριέμαι να ψάξω). Δεδομένης της προϊστορίας της ΕΛ.ΑΣ. και των πρακτικών της που την έχουν κάνει τόσο "αγαπητή" στους πολίτες, τέτοια γεγονότα δυστυχώς είναι πολύ πιθανά.
Ωστόσο μεγάλο μέρος της ευθύνης (αν όχι το μεγαλύτερο) για να πάψουν να συμβαίνουν έχει η ελληνική Δικαιοσύνη. Αν κάνει σωστά τη δουλειά της, οι παρανομούντες αστυνομικοί τιμωρούνται (κάτι που λειτουργεί ως παραδειγματισμός για τους υπόλοιπους) και οι πολίτες νιώθουν ένα αίσθημα ασφάλειας, ισονομίας και δικαίου. Όταν δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, αυξάνεται η παραβατικότητα των αστυνομικών οργάνων (ασυδοσία), ενώ αναπτύσσεται ένα αίσθημα ανασφάλειας και οργής στους πολίτες. (Το οποίο συσσωρεύεται και κάποια στιγμή ξεσπάει.)
Δυστυχώς στην Ελλάδα κυρίως συμβαίνει το δεύτερο. Η Δικαιοσύνη τις περισσότερες φορές συντάσσεται με την ΕΛ.ΑΣ., κάνει τα στραβά μάτια σε κραυγαλέες παρανομίες και αγνοεί στοιχεία που αποδεικνύουν την ψευδομαρτυρία των αστυνομικών. Αλλά ό,τι σπέρνεις θα θερίσεις...
(Το κακό είναι πως για την ώρα η αντίδραση του κόσμου κατευθύνεται μόνο προς τους φυσικούς αυτουργούς. Καιρός είναι να κατευθυνθεί και προς τους ηθικούς αυτουργούς.)

18.5.10

"Αθώοι"

(Και ομόφωνα...)

Αθωώθηκαν χθες τα μέλη της ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών) που κατηγορούνταν για χειραγώγηση μετοχών:

Ομόφωνα αθώοι τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΚΑ

Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση εδώ:

Δίκη για την υπόθεση της ΔΕΚΑ

Το εντυπωσιακό είναι ότι (όπως παρουσιάζεται η είδηση) το δικαστήριο δεν ασχολείται με το αν οι ενέργειές τους ήταν παράνομες, αλλά με το αν τελικά οι αγορές των μετοχών ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο. Προφανώς και η αγορά των μετοχών δεν ζημίωσε άμεσα το δημόσιο, αντίθετα δυνάμωσε τις μετοχές των επιχειρήσεών του, αυτός ήταν κι ο σκοπός άλλωστε.

Το ελληνικό δημόσιο (κι όσοι παραπλανήθηκαν από την ψεύτικη "ανάπτυξη") όμως έχασε τρομακτικά ποσά όταν οι μετοχές κατέρρευσαν λίγο καιρό μετά τις εκλογές. Αμέσως μετά τις εκλογές, οι συγκεκριμένοι κύριοι έπαψαν να αγοράζουν (δεν υπήρχε λόγος πλέον) και τότε φάνηκε η πραγματική ζήτηση-αξία των μετοχών. Με δυο λόγια έσκασε η φούσκα. Και ποιος ευθύνεται άραγε για την κατάρρευση αν όχι αυτοί που τις έφεραν τεχνητά σε εκείνα τα ύψη;

Εν τω μεταξύ, η υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων είχε κινηθεί στο ότι δεν ήταν αυτοί υπεύθυνοι για τις αποφάσεις, αλλά ο τότε Υπ. Οικονομικών. Αυτοί είχαν συμβουλευτικό ρόλο. Δηλαδή, εμμέσως παραδέχονταν ότι είχε γίνει η χειραγώγηση, αλλά αυτοί απλά εκτελούσαν εντολές.

Το δικαστήριο όμως δεν αντιλήφθηκε ούτε χειραγώγηση ούτε ζημιά. Ρε ποιον δουλεύετε;



Σε ένα εντελώς άσχετο θέμα, στην Κίνα συμβαίνουν τα εξής:

Κινέζος πολυεκατομμυριούχος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών


Γ.

6.5.10

Ποιος (δεν) φταίει;

(Κατήφορος)

φωτο: TVXS

Χτες το βράδυ ήμουν οργισμένος, αλλά σχετικά ήρεμος. Τώρα, που έχουν επιβεβαιωθεί κάποια πράγματα, τα έχω πάρει στο κρανίο.


Από τη μια έχουμε μια ομάδα κουκουλοφόρων, της οποίας οι ενέργειες πάντα αποπροσανατολίζουν από την ουσία, ακυρώνουν τον αγώνα και τη διαμαρτυρία χιλιάδων ανθρώπων (μέσα στους οποίους κρύβονται, οι τσάμπα μάγκες) και διευκολύνουν απίστευτα την εκάστοτε εξουσία.
Είτε είναι εντελώς ηλίθιοι και δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν είτε είναι βαλτοί από το οργανωμένο (παρα)κράτος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δεν ξέρω αν μπορώ (ή αν πρέπει) να τους ξεχωρίζω πλέον.
Για τους δεύτερους δεν έχει νόημα να γράψω, αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής τους, αυτή είναι η "δουλειά" τους. Προβοκάτορες.
Όσο για τους πρώτους, οι άνανδρες ενέργειές τους είναι πάντα καταδικαστέες. Αν ήταν μάγκες, θα πήγαιναν μπροστά, μόνοι τους, χωρίς την κάλυψη του πλήθους, με κουκούλες ή χωρίς, δεν με απασχολεί, να χτυπηθούν με τα ΜΑΤ, ή όποιον άλλο θεωρούν εχθρό. Αν ήταν μάγκες, δεν θα έσπαγαν βιτρίνες ή στάσεις απλά και μόνο επειδή δεν κατάφεραν να σπάσουν την τζαμαρία μιας τράπεζας. Αν ήταν μάγκες, δεν θα έβαζαν φωτιά σε ένα απροστάτευτο (και ασφαλισμένο) κτίριο, είτε ήξεραν ότι υπάρχουν άνθρωποι μέσα είτε όχι.

Από χθες κάποιοι από αυτούς είναι και δολοφόνοι. Η πυρκαγιά στην τράπεζα ήταν οργανωμένος εμπρησμός. Είχε προσχεδιαστεί και εκτελέστηκε με ακρίβεια. (Και επιπλέον θυμίζει τον τρόπο που καίνε οι τραμπούκοι ανεγκέφαλοι χούλιγκανς ο ένας τα γραφεία συνδέσμων του άλλου.)

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Θέλω να τους δω να συλλαμβάνονται και να πηγαίνουν φυλακή. (Και αυτό το λέει η ήρεμη πλευρά μου. Γιατί η οργισμένη...)

Όπως επίσης θέλω να δω την στάση του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, που τους παρέχει κάλυψη τόσα χρόνια.


Αλλά αυτή είναι η μια πλευρά.

Γιατί από την άλλη έχουμε μια τράπεζα. Και το κτίριο και την επιχείρηση.

Πλέον επιβεβαιώνεται από διάφορες πηγές ότι το κτίριο δεν είχε έξοδο κινδύνου, δεν είχε εγκεκριμένο σύστημα πυρασφάλειας και δεν είχε άθραυστα τζάμια (όπως αποδείχτηκε). Επιπλέον, οι υπάλληλοι είχαν απειληθεί με απόλυση αν έφευγαν και ήταν κλειδωμένοι μέσα για την ασφάλειά τους. Για την ασφάλειά τους!

Το επαναλαμβάνω γιατί δεν το χωράει ο νους μου: Ένα κτίριο με μια μόνο έξοδο, είχε αυτήν την έξοδο κλειδωμένη!

Ωστόσο, αυτό που με προβληματίζει και με εξοργίζει περισσότερο είναι η στάση του εργοδότη. Ήξεραν, και δεν μπορούν να αρνηθούν ότι ήξεραν, πως η συγκεκριμένη τράπεζα είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι στόχος χθες. Και ήξεραν ότι σε μια ενδεχόμενη επίθεση οι υπάλληλοί τους δεν θα ήταν ασφαλείς. Κι όμως δεν τους άφησαν να φύγουν. (Προφανώς όχι κλείνοντας πόρτα, αλλά με την απειλή απόλυσης.)

Το τραγικό είναι πως από την ώρα που ξεκίνησε η επίθεση στην τράπεζα μέχρι την εξάπλωση της φωτιάς, υπήρχε λίγος χρόνος. Ίσως όχι πάνω από 5 λεπτά, αλλά υπήρχε. Αν μια από τις παραπάνω παραμέτρους ήταν διαφορετική, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι θάνατοι. Αν, αν, αν...

Το ερώτημα τώρα είναι γιατί η τράπεζα, ο εργοδότης, δεν τους προστάτεψε; Γιατί τους άφησε εκεί ως υποψήφιες Ιφιγένειες; Δεν μπορώ να φανταστώ, δεν μπορώ να μπω στη θέση του εργοδότη που αδιαφορεί για τους υπαλλήλους του. Μπορεί μιας μέρας δουλειά να ζυγιστεί με το ρίσκο απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής;


Και η (κανονική) αστυνομία πού ήταν; Γιατί δεν υπήρχε ούτε μια διμοιρία των ΜΑΤ στη γύρω περιοχή; Μια διμοιρία θα ήταν αρκετή για να τους προλάβει πριν σπάσουν το τζάμι. Πριν ρίξουν την βενζίνη (ή ό,τι άλλο ήταν). Πριν ρίξουν τις μολότωφ.
Η στάση της αστυνομίας χθες θυμίζει την αντίστοιχη του Δεκέμβρη του 2008. Για 2 ημέρες άφησαν την Αθήνα απροστάτευτη στα χέρια οποιουδήποτε βάνδαλου, ώστε στο μεταξύ η κοινή γνώμη να ζητήσει "μόνη της" από την αστυνομία να ελέγξει το χάος, "με κάθε κόστος." Όπως και έγινε. Το ίδιο πάει να γίνει και τώρα.

update: Πηγαίνωντας να αφήσω ένα λουλούδι μπροστά στην τράπεζα πριν πάω στο Σύνταγμα, συνειδητοποίησα πόσο κοντά είναι τράπεζα στην οδό Κοραή. Όποιος έχει κατέβει σε 1-2 μεγάλες πορείες τα τελευταία χρόνια, ξέρει ότι στον πεζόδρομο της Κοραή, γωνία με τη Σταδίου, υπάρχουν πάντα 1-2 διμοιρίες. Καθώς και 1-2 στον δρόμο απέναντι. (θα ανεβάσω και φωτό όταν επιστρέψω στην Αθήνα.) Από εκείνο το σημείο προλάβαιναν τους κουκουλοφόρους πριν σπάσουν καν το τζάμι. Την Τετάρτη 5/5 γιατί δεν ήταν εκεί;

update του update (10/5): Αντί για φωτογραφία λινκάρω το βίντεο που ανέβασε ο Έλικας από την πορεία: ATHENS, 5/5/10 Στο βίντεο φαίνεται ότι το κομμάτι της πορείας που ήταν ο Έλικας είχε γύρω του ΜΑΤατζήδες. Ειδικά γύρω στο 1:05 και μετά θα δείτε ότι στο κάτω μέρος του πεζόδρομου της Κοραή υπάρχει μια ατελείωτη σειρά από ΜΑΤ. Όταν όμως περάσαμε εμείς λίγο αργότερα (πρέπει να ήταν 10-15 λεπτά μετά) δεν υπήρχε κανείς τους. - Τέλος update.


Επομένως, η τράπεζα έδειξε εγκληματική αμέλεια, η αστυνομία (σκόπιμα;) ολιγώρησε και μια ομάδα φασιστόμουτρων οργάνωσε έναν εμπρησμό και διέπραξε μια ομαδική ανθρωποκτονία.

4 άνθρωποι πέθαναν, ο ένας μάλιστα πριν γεννηθεί. Γιατί;

Για να σπάσει η κυβέρνηση το κύμα των αντιδράσεων απέναντί της; Για να διώξει τον κόσμο από τις διαδηλώσεις; Για να φύγει η συζήτηση από τα νέα μέτρα και ο νόμος να ψηφιστεί άρον άρον;

Για να βγει ο Βγενόπουλος, ως νέος Πεισίστρατος στην αγορά και να κάνει δηλώσεις; (αλλά διάβασε εδώ και δες το βίντεο στο τέλος)

Για να χαρούν ορισμένα μαλακισμένα που νομίζουν ότι έτσι κάνουν "επανάσταση";

Γιατί;


Γ.


Υ.Γ.1 Να δω τι θα γίνει σήμερα...

Υ.Γ.2 Διαβάστε και το σχετικό κείμενο του zaphod: Tι να πει κανεις;

Υ.Γ.3 Ο Στάθης τα γράφει καλύτερα από μένα: Ναυτίλος

Υ.Γ.4 Γιατί γράφω τέτοια κείμενα, αφού με χαλάνε...

Για την Αγγελική

(Γιατί;)


Μετά τα σημερινά (5/5/10) γεγονότα, ήθελα να γράψω πολλά πράγματα, τα είχα έτοιμα μάλιστα τα περισσότερα, αλλά πριν λίγο έμαθα τα δυσάρεστα και κάθε διάθεση χάθηκε.

Η μια από τους νεκρούς της τράπεζας ήταν η φίλη μου η Αγγελική από το Αίγιο.

Ίσως το φίλη να είναι μεγάλη κουβέντα, γιατί είχαμε να μιλήσουμε πολλά χρόνια. Ήταν όμως από τους ανθρώπους που σου κάνουν αμέσως κλικ. Πολύ φιλική, πολύ έξυπνη, χαμογελαστή, ομιλιτική, όμορφη... Ήταν από τους ανθρώπους που θέλω να καλώ φίλους.

Είχα ήδη σοκαριστεί και στεναχωρηθεί απίστευτα όταν οι 3 νεκροί μου ήταν ακόμα άγνωστοι. Τώρα... Δεν έχω λόγια... Δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμα.

Το τραγικό είναι ότι η Αγγελική κατάφερε να φτάσει μέχρι το μπαλκόνι του 2ου ορόφου, αλλά δεν ήταν αρκετό.
Το σοκαριστικό για μένα ήταν ότι είχα δει την φωτογραφία της γυναίκας που είχε πεθάνει στο μπαλκόνι, πριν μάθω ότι ήταν η Αγγελική. Στη φωτογραφία όμως δεν φαίνεται το πρόσωπό της και δεν μπόρεσα να την αναγνωρίσω (όχι ότι θα ήταν εύκολο). Θα προτιμούσα να μην την είχα δει. Δεν θέλω να είναι αυτή η τελευταία εικόνα που έχω για την Αγγελική.

Θέλω να την θυμάμαι όπως την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε. Ήμασταν σε ένα αυτοκίνητο στην Αθήνα και κάπου πηγαίναμε (ούτε που θυμάμαι πού). Ήταν συνοδηγός, και έδινε οδηγίες στον οδηγό για 2 στροφές μετά, ακριβώς όπως οι συνοδηγοί σε αγώνες ταχύτητας. Τότε μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση. Φοβερή μνήμη, φοβερή αίσθηση του χώρου και λακωνικότατη. Την είχα ονομάσει ανθρώπινο GPS.

Και τώρα...

Και κάπου εδώ ξεκινάει η οργή.

Αν αληθεύει ό,τι γράφει το troktiko (Καταγγελίες εργαζομενου στη Marfin Bank), τότε οι εργοδότες της (και το κράτος) έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες για τον άδικο χαμό της.

Η συγκεκριμένη τράπεζα ήταν η μοναδική (απ' ό,τι θυμάμαι) επί της Σταδίου που δεν είχε ρολά ασφαλείας (ή κάτι αντίστοιχο), παρά μια μεγάλη τζαμαρία. Ήταν ο εύκολος στόχος. Ήταν ο μόνος στόχος. Το να αφήσεις ανθρώπους μέσα (πόσω μάλλον να τους απαγορεύσεις να φύγουν) και ειδικά σε ένα κτίριο που δεν καλύπτει τους κανόνες πυρασφάλειας είναι εγκληματική αμέλεια. (Αμέλεια;)

Από την άλλη, τα ΜΑΤ που ήταν; Την Πρωτομαγιά όταν περνούσαμε τη Σταδίου ήταν πανταχού παρόντες. Τι έγινε σήμερα;

Τα παραπάνω βέβαια δεν αποτελούν δικαιολογίες για τους κουκουλοφόρους που έβαλαν φωτιά στην τράπεζα. Μέχρι χθες ήταν βάνδαλοι, ανεγκέφαλοι, τραμπούκοι, προβοκάτορες. Τώρα είναι και δολοφόνοι.

Ειλικρινά, δεν ξέρω τι θα γίνει την επόμενη φορά που θα δω κάποιον σε πορεία να προσπαθεί να σπάσει βιτρίνα ή να πετάξει μολότωφ σε κτίριο...


Γ.


Υ.Γ. Και μια ερώτηση προς τα πιτσιρίκια που ήταν ντυμένα "αντιεξουσιαστές" και πετούσαν πέτρες και μολότωφ λες και ήταν παιχνίδι: Πώς νιώθετε τώρα που είστε συνεργοί σε δολοφονία; Νιώθετε αρκετά επαναστάτες;